Туристи витоптують нарциси

7
0

Цієї весни долину нарцисів відвідало 10 тис. туристів

Це найбільше за останні роки. До кінця сезону цвітіння квітів співробітники заповідника очікують стільки ж гостей.



О десятій ранку в суботу на автостоянці неподалік прилаштувалися три туристичні автобуси: два з Києва, один із Чернівців. Біля касира вишикувалася черга із 40 людей. Вхід для дорослих коштує 5 грн, дитячий квиток — 2 грн.



Туристи заходять на поле, оглядають білі острівці квітів, фотографуються. Через кожні 300 м стоять охоронці. Загалом їх четверо. Чоловіки стежать, аби туристи не рвали квіти, не пробиралися на територію, де цвітуть нарциси.



Троє дівчат на очах у сторожа піднімають загороджувальну стрічку і вмощуються серед квітів. Четверта фотографує.



— Дівчата, негайно покиньте територію! — гукає охоронець. — Випишу вам штрафа.



Відвідувачки не реагують, роблять фото й ідуть далі.



— Звична картина, — зітхає сторож Михайло Костан, 24 роки. — В гонитві за фото люди нещадно витоптують поле. Наші зауваження ігнорують. А поки складеш на них протокол, турист утече.



Неподалік на поле пробирається юнак, лягає на нарциси. Дівчина знімає його.



— А ви доведіть, що я тут був, — відповідає на зауваження охоронця. Хутко піднімається і виходить на дорогу.



— А что, у нарциссов ведь есть луковицы. В следующем году новые вырастут. Подумаешь, проблема! — обурюється висока білявка.



Сторожі тільки розводять руками. Туристи, незважаючи на заборону, заходять на квітучі острівці.



Заповідник простягається на 257 га біля села Кіреші. Це єдина долина вузьколистого нарциса в Європі. Рослини цвістимуть до 25 травня.



— Ми їх і просимо, і кричимо — не допомагає, — скаржиться співробітниця Олена Бабич, 54 роки. — Люди не розуміють, що винищують рідкісну квітку.



Місцеві підлітки пробираються вночі на територію заповідника й рвуть нарциси. Вдома формують із них букети і продають по 5 грн.



— Якщо звертаємося до батьків, ті відповідають, що виростили квіти на городі, — веде далі Бабич. — Цього року лише раз удалося скласти протокол на батьків дитини, яка продавала нарциси.



За одну зірвану рідкісну квітку штраф — 12 грн, за захід на територію долини — від 51 до 136 грн. Цього року співробітники заповідника ще нікого не змогли оштрафувати.




Коментарі

Ще немає коментарів, будьте першим!

Читайте також