У 96,7% мешканців Закарпаття – карієс

9
1

Звернення до лікарів-стоматологів займають друге місце після звернення до лікарів-терапевтів і становлять понад чверть загальних звернень хворих до усіх лікарів. За стоматологічною допомогою у заклади Закарпатської області щорічно звертаються близько 1 млн 300 тис. мешканців області. (в області мешкають 1239,7 осіб, у т.ч. 291,5 дітей віком до 17 років). Про це сьогодні, 12 лютого, власкорові ЗІКу повідомили у прес-службі управління охорони здоров’я ОДА.

Високий рівень стоматологічної захворюваності населення області лікарі частково пов’язують із геохімічними особливостями регіону – природнім дефіцитом фтору та йоду. Поширеність карієсу зубів серед усього населення області становить 96,7%, а серед дорослих карієс діагностується майже у 100%. Ураження тканин пародонту впродовж останніх трьох років зросло на 30-40 % в залежності від віку. У зв’язку з цим не менше 93 % населення області потребує стоматологічної допомоги.

Стоматологічну допомогу населенню області надають 4 стоматологічні поліклініки (Ужгород, Мукачево, Іршава, Хуст), 10 стоматологічних відділень при районних лікарнях, 233 стоматологічних кабінети в сільській місцевості, 17 зубопротезних кабінети та 7 ортодонтичних кабінетів.

В області затверджено 374,5 лікарські посади лікарів-стоматологів (410 фізичних осіб) та 14,25 ставки зубного лікаря (24 фізичні особи). З розрахунку на 10 тис. осіб забезпеченість лікарями-стоматологами в Закарпатській області становить 3 ставки, що є нижчим ніж показник по Україні – 4,44.

На Закарпатті відсутня державна міська стоматологічна поліклініка.

Лікарів-стоматологів приватної практики в області зареєстровано 189, з них 39 – в Ужгороді. Діють 137 приватних стоматологічних кабінетів, в яких є 193 стоматологічні крісла.

За даними 2008 року у приватних лікарів-стоматологів пролікувалися 68,8 тис. осіб, а у державних закладах – 578,5 тис.осіб, що майже у 10 разів більше. В ОДА переконані, що це свідчить про недоступність стоматологічної допомоги населенню у приватних стоматологічних клініках.

Водночас через обмежене державне фінансування в районах області стоматологічна допомога надається виключно в рамках невідкладної допомоги та виведення з гострого стану. У 2009 році потреби стоматології профінансовано у сумі 813 тис. грн, тобто собівартість одного відвідування розрахована у сумі 0,65 грн. (при реальній потребі щонайменше 5,7 грн), а собівартість однієї санації – 1,46 грн (при потребі щонайменше 7,5 грн).

В області дефіцит дитячих лікарів-стоматологів, ортодонтів, стоматологів-ортопедів, особливо в сільській місцевості, а також не достатньо укомплектовано стоматологічні заклади первинної ланки середнім медичним персоналом. 64% наявної матеріально-технічної бази служби знаходиться на низькому технічному рівні.

Коментарі

C
crisscross

1,46 UHR????? Xa-xa-xa...

Читайте також