У Берегові обстежують груди за допомоги цифрового термографа (ФОТО)

48
4

Медики радять жінкам обстежувати молочні залози раз на рік

Нещодавно центральна районна лікарня у Берегові отримала нову апаратуру для діагностики ракових захворювань. Зокрема це абсолютно безпечний для здоров’я цифровий термограф, розроблений вітчизняними вченими з Донецького фізико-технічного інституту.

За його допомоги робиться скринінгове обстеження населення з метою ранньої діагностики пухлинних (доброякісних і злоякісних), а також запальних захворювань молочної залози, контроль розвитку хвороби та ефективності лікування. Принцип дії доволі простий - за допомоги термодатчиків здійснюється контактне вимірювання температури на поверхні тіла. А далі комп'ютерна програма отримані дані аналізує і надає результат тестування.

Термосканер - це матриця з датчиками, він є абсолютно безпечним на відміну від рентгенографії. Процедура отримання термограмми разом з підготовкою займає не більше 20 хвилин. Наразі це практично єдиний метод, що дає можливість запідозрити доклінічну фазу раку або ризик його виникнення в майбутньому.

Продемонстрував роботу апарату лікар-онколог Іван Кондрич. І розповів, що його було придбано за кошти обласної програми всього кілька днів тому і вже почали активно використовувати.  "За температурною шкалою можна з’ясувати які зміни відбуваються в організмі - чи є пухлина злоякісною чи доброякісною, або це просто запалення, мастит», - розповідає лікар.

В режимі он-лайн вся інформація миттєво передається у обласний онкодиспансер, також є скайп- зв’язок, аби одразу порадитися з фахівцями більш вузького профілю, якщо випадок складний.

Головний лікар Берегівської ЦРЛ Іван Малеш проінформував про стан профілактики та лікування онкозахворювань. «Середньорічна статистика має певні коливання, але щороку виявляємо 230-260 нових хворих. Це досить сумні цифри, оскільки третина з них не виліковується і згасає протягом року. І справа у тім, що більшість пацієнтів звертається по допомогу, коли рятувати вже часом запізно - на пізніх стадіях хвороби», - зазначив він. 

Варто зазначити, що захворюваність у інших країнах, навіть розвинутих і індустріальних, не менша, а подеколи і більша. Але там вдається набагато краще і скоріше виявити людей на перших стадіях хвороби. Отже, пріоритетом онкологічної служби є раннє виявлення, діагностика та робота з місцевим населенням. Тут багато чого залежить від лікарів первинної мережі на місцях. Самі на них покладається завдання ранньої діагностики.

Нині  новоутворення молочної залози у жінок займають друге місце (після захворювань легень та шлунково-кишкового тракту, що переважають у чоловіків). Тому медики радять жінкам проходити обстеження грудей на наявність злоякісних процесів раз в рік, починаючи з 30 років.

Також у Берегівській лікарні є сучасний комп’ютерний томограф, який було передано в якості гуманітарної допомоги з угорського міста Пейч. Однак до Берегова через певні причини він потрапив аж через 7 років. Апаратура практично незамінна – завдяки томографу здійснюється більш ретельне дослідження всіх органів. І це дає можливість визначити практично 100-відсотковий діагноз по різних станах пацієнта.

Мукачево.net, Фото Олександра Ворошилова

Коментарі

Г
григорь

Тільки глянути на "інтелектуала" від медицини і все стане зрозумілим. У зуби йому трембіту та сигару та червону головку на плечі, а не позувати перед людьми. І так цього профі усі знають та обходили як "фаха" десятою дорогою. Берегівчанам діяльність його відома хоч позуй хоч дим у небо дуй, все рівно ти є і будеш нуль.

П
пацієнтка

Катрусю бокс, бокс, та оверкот. А ще там сумка медсестри.

Ж
Жінка

Там в консультаціі жіночій як у міському туалеті!!! Жах!!! І той завідуючий дідо озобочений решетар гроші зо всіх здирає!! Куди дивиться міліція??? Вагітні там в скотських умовпх оглядаються

В
вагітна

підіть ліпше до нас у Мукачево в жіночу консультацію, там пісец, кожного дня до сотні відвідувачів і кожна процедура типу УЗІ нагло коштує від 50 до 100 грн. Куда ідуть ці гроші? Та мало, ці нахаби - дохтори їдуть ще на майдан боротися з злочинною владою. Це пісед .

Читайте також