У Берегові виготовляють вино у винних підвалах, яким 400 років

37
15

На Закарпатті, родина фермерів-виноробів Надь виробляє та зберігає вина у дубових діжках у 400-літніх винних погребах.

Винну справу батька Василя Надя продовжує син, підтримуючи історію родини Надь, - розповідає портал agronews.ua.

Старовинні погреби-винарні є практично у кожному давньому місті України, адже виноробство було надзвичайно поширене в Україні. Але на поточний час практично всі вони знаходяться у непридатному для використанні стані й потребують значних коштів на реставрацію.

Тим ціннішим є ті унікальні винарні та винні погреби, які, як і століття тому, слугують людям. Цікаво, що частина з них нині є промисловими цехами великих виробництв.

Так, в унікальних винних підвалах ХVI століття , найстаріших у країні та Європі – Середнянських підвалах – визрівають вина державного винзаводу, який сьогодні працює і випускає продукцію.

Підземелля були зведені полоненими турками спочатку як фортифікаційні, а згодом почали використовуватися як винні.

Середнянські підвали – найстаріші в Україні, вони занесені ЮНЕСКО до десятки найкращих винних підвалів Європи.

Не менш відомі й вина, які тут виготовляють і зберігають у дубових бочках. Колись, у часи царів і королів, середнянські вина постачалися у найкращі європейські двори.

Також у приватних будинках Луцька, Львова, Вінниці, Чернівців і навіть досить молодого, як для міста, Харкова до наших часів збереглися винарні та лідники під старими будинками, які місцеві жителі інколи вважають простими підвалами.


Коментарі

СЗ
Студеный Звур

Айно , влагы яло бы ся позбыти , системов из коменів . Исе ни " підвали " и ни " погреби " , йсе пивниці / склепы . До мукачево : а што мавуть до сих пивниць -- румуны , чехы , тай словакы ? Таги Україна имак нич . Винниці йо - файні !

М
Михайло

Сто раз краще вино з підвала вологого ніж с пластикової діжки.Декотрі дописувачі не компетентні на рахунок підвалів і вина, мабуть ті самі споконвічні винороби з Чернігова та Львова ,фанати порошкового вина з пластикових бутилок яким славится Україна....

П
Петро

Дивуюсь тим, дуже грамотним, і хто гадить в коментах. Зробить самі краще вино і тоді вчіть нас. Роблю власні вина, але з задоволенням купую і п'ю вина пана Надьо. А волога в погребі і конденсат, на жаль, це є. Закони фізики. Але вина створює Творець і фізика тут в статистах.

М
Михайло

Виноробство надзвичайно поширене в Україні??? Старовинні підвали у давньих містах ? Редакція що ви курете? Що ви пишете ? І головне кому?Найдіть мені на карті Україну хочаб 19 сторіччя? Такого нема,яке вино у Львові чи в Харкові:))))?

С
Сергій

Я в цього винороба вже багато років беру вино!!!! Це людина якою я все поражаюсь , він не те що бочки робить сам , він ще навіть стовпи для винограднику сам виливае....і саме приемніше що в нього е син який йому допомагае . Це чудова родина!!!

М
Мукачево

І яке відношення до цих підвалів і виноробства мала і має Україна ? Мадяри, Словаки ,Чехи , Румуни, Поляки - так . А України- яке ?

E
Ede

Старовинні погреби-винарні є практично у кожному давньому місті України, адже виноробство було надзвичайно поширене в Україні. Пісец: 400 лет, Берегсас і Україна. Но ви дайотє!

Й
Йончи

В середнем тоже есть

Ц
Цікаво

Може розкажете про нову технологію виготовлення якісного вина? Відміно традиційній, не треба плутати грибок на своїх ногах з технологією якій тисячі років.Ви смішні, експерти порошкових виноматеріалів з свіжих пластикових резервуарів за 7 днів любий сорт "вина"

ДМ
До Мішо 12:07

А ще сама головна цінність підвалів,це круглорічна постійна температура приміщень.Багато століть це добре,але комусь ні.Як ото по закарпатськи,справжній левеш (бульйон) добрий лиш із домашньої куріці.Так само і вино.

ФМ
Форінт Мадяронович

Я аж через екран відчув штин цвілі та плісняви, яка має стояти в такому мокрому підвалі. Всі коментатори, окрім Мішо, праві на 200%, то все розводняк для лохів.

ДМ
До Мішо

Мішку дурниці туй не розказуй. Якщо ти не той звичайно винороб у котрого такий підвал як басейн. До чого туй "язиком чесати і хаяти" коли мова про те що в такій вологості хочеш чи ні все буде в грибкові і сірка не поможе хіба кожно дня обкурювати і навряд. Той винороб має те що має і точно що сам не радий такий сирості. Тож хоч так мусить хвалитися для тих туристів яким ткаоє і треба - типу старовина круто. А шо тут крутого одні проблеми тому газді. І не вякав би ти дурості - не можна в такому середовищі тримати вино. То знає любий закарпатець який має відношення до вина. А ти Мішо до того точно ніч не маєшь кіть пишешь таку дурь.

М
Мішо

Паранний винороб! Знаю, шо сам бочки робить, дає собі раду і спец у виноробстві!!! А язиком чесати і хаяти - то справа тих, хто ні головою, ні руками ні иншим... толком зробити не зміг і вже не зможе!

ДП
До попереднього

Тк є. Але ти дивись шо там і в пляшка вино стоїть під корковою пробкою. Ця пробка з кори дубу то взагалі в такій вологості там без грибку і плісняви точно аж ніяк, тож те вино ЧЕРЕЗ ПРОБКУ на 100 проц хворе. Як можна тримати вино в такому вологому підвалі?

ЩВ
Що в тому доброго?

Зверніть увагу, яка величезна вологість в цьому підвалі. Ні для діжки, ні для вина, ні для людини в цьому нема нічого доброго. Більш того, підвищена вологість в виносховищах - це величезна проблема, бо неможливо зберегти бочку від грибка, плісняви, шкідливих мікроорганізмів, від яких неможливо очистити бочку, і які, звичайно, передаються вину. Друге, що кидається в очі - це вік діжок. Вони явно дуже старі. Хоч відомо, що бочка добра для вина не більш, ніж 3 - 4 закладки. Тобто, якщо тримати вино на витримці пів-року, то вино буде покращуватись лише в тій діжці, яка мала в собі вино 2 - 3 роки. Все. Далі діжка добра для міцних напоїв, і аж ніяк не для вина. Тобто ці старі підвали і такі ж діжки абсолютно непргодні для вина - з цим спорити безглуздо, бо це закони фізики, хімії, мікробіології. Але як замануха для лохів-туристів - так. Тому і далі треба піарити цю муть.

Читайте також