У Будапешті відкрилася виставка "25 років свободи греко-католицької церкви Закарпаття" (ФОТО)

17
4

4 листопада в приміщенні Угорського дому в Будапешті відкрилася виставка присвячена історії греко-католицької церкви Закарпаття, зокрема періоду переслідувань віруючих під час радянської влади.

Відкрив виставку віце-прем'єр-міністр Угорщини Жолт Шем'єн. Він зазначив, що греко-католики Закарпаття, серед яких чимало угорців, пройшли через суворі випробування. Жолт Шем'єн від імені угорського уряду висловив глибоку вдячність вірникам за стійкість та зазначив, що Закарпаття завжди може розраховувати на всебічну підтримку з боку Угорщини, угорського народу і уряду.

У своєму виступі урядовець, відповідальний за національну політику, зазначив, що після Другої світової війни Закарпаття захопила Радянська імперія і розпочала наступ на греко-католицьку церкву. Зокрема, єпископ Феодор Ромжа був убитий в 1947 році за наказом з Москви, 129 священиків потрапило до таборів ГУЛАГу, 28 з них не повернулися. Жорстоко переслідувалися також вірники, загалом мова йде про десятки тисяч жертв.

І лише 25 років тому, з 1990 року, почалося повернення та відновлення греко-католицьких храмів на Закарпатті. За сприяння Угорщини відкриваються також навчальні заклади, де виховуються семінаристів.

На виставці представлено чимало експонатів - фотографії, біографії священиків-мучеників, предмети для літургій, заборонені книги.

За словами Даніеля Бендаса на Закарпатті сьогодні живе близько 350 тисяч  греко-католиків, з яких 23-25 ??тисяч відвідують угорську греко-католицьку церкву. За іншими джерелами, кількість віруючих є значно меншою - близько 220 тисяч, з яких угорці становлять 15000 прихожан.

Виставка в Будапешті буде відкритою до 13 грудня 2015 року.

Мukachevo.net

Коментарі

ВЗ
Вірник знатоку

Для чого називати його Феодором якщо Мукачівська єпархія ні в одній статті чи навіть коли про нього розповідають усно не називає його Феодором так Владику названо тільки у російській вікіпедії тому давайте називати речі своїми іменами!

З-
знаток - вірнику

стаття про Теодора (Феодора) Ромжу у Википедии

З-
знаток - вірнику

насправді Теодор і Феодор одне й те саме. https://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%A2%D0%B5%D0%BE%D0%B4%D0%BE%D1%80_(%D0%A0%D0%BE%D0%BC%D0%B6%D0%B0)

ВМ
Вірник МКГЄ

Правильно Теодор Ромжа,а не Феодор!

Читайте також