У Будапешті встановлять Пам`ятний знак жертвам Голодомору

10
0

на майдані Шандора Петефі

Пам`ятний знак жертвам Голодомору 1932-1933 років в Україні буде встановлено у Будапешті. Про це на меморіальному вечорі з нагоди 75-х роковин Голодомору 1932-1933 років в Україні, що відбувся сьогодні у Центрі української освіти і культури, повідомив посол України в Угорській Республіці Дмитро Ткач, передає власний кореспондент УКРІНФОРМу.



Пам`ятний знак жертвам Голодомору 1932-1933 років в Україні передбачається встановити на майдані Шандора Петефі угорської столиці. Виготовлення знака, що має форму архітектурно-художньої композиції з колони висотою 2 м 75 см та образами жертв Голодомору, завершується однією із будапештських декоративно-мистецьких студій. За інформацією українського посла, 16 грудня на місці його встановлення відбудеться церемонія закладення і освячення основ меморіальної пам`ятки. Урочисте відкриття Пам`ятного знака намічено провести весною 2009 року.



Про причини, масштаби і наслідки жертв Голодомору 1932-1933 років в Україні під час меморіального вечора розповіла голова Державного самоврядування українців Угорщини Ярослава Хортяні, автор і упорядник двомовного, українсько-угорського збірника статей, матеріалів i документів про Голодомор `Прихована правда`. Учасники вечора переглянули документальний фільм `Жнива розпачу` про трагічні події 75-річної давнини в Україні.



У церкві Святого Флоріана за участі артистів Заслуженого Закарпатського народного хору відбувся концерт-реквієм за невинними жертвами Голодомору.



У меморіальних заходах взяли участь депутати Державного самоврядування українців Угорщини, окремих районних самоврядувань українців Будапешта, а також Варпалоти, Ваца, Комарома, Сейкешфегервара, представники угорської громадськості, Товариства української культури в Угорщині та українського посольства.




Коментарі

Ще немає коментарів, будьте першим!

Читайте також