У Чопі відкрили 18 дім молитви для ромів у Закарпатській області

12
0

На Закарпатті за переписом проживають 14 тис. ромів, проте вважають, що їх удвічі більше.У середині 90-х до закарпатських ромів прийшли місіонери-протестанти. Хоч вони і були "гаджо" - білими - вони змогли порозумітися і заслужити довіру у ромів. Окрім віри в Ісуса-Спасителя протестанти принесли ромам звичку прати речі, тримати домівки у чистоті, будувати вбиральні.

Також вони вчили дітей ромів грамоті, годували бідні родини і зводили у таборах молитовні будинки.

Місіонер Юрек Марцол допоміг у будівництві кількох молитовних будинків для ромів у Закарпатті. Його церква в Устроні належить до Біблійного місіонерського товариства, яке допомагає малим народам Європи.

За його словами, зі Святим письмом закарпатські роми проблем не мають - їх вдосталь українською, російською, угорською мовами. Але багато ромів не вміють читати. Тому Біблійне товариство будує для них початкові школи.

"Саме для того для них споруджуються також їдальні та завозиться дитячий одяг і взуття", - розповів Марцол.

Ромам комфортніше у своїх молитовних будинках

За словами представників місцевої ромської громади, попри декларовану толерантність у традиційних церквах їх не дуже раді бачити. Тому їм комфортніше молитися власною громадою.

Також вони ставлять у приклад США, де, як вони важають, білі американці не були раді бачити поруч із собою темношкірих вірян, що призвело до виникнення п'ятидесятницьких церков для темношкірих.

Роми знають Біблію напам'ять цілими розділами, незважаючи на те, що читати вміють далеко не всі. Псалми співають під гітару і синтезатор. На молитву роми приходять цілими родинами.

Коментарі

Ще немає коментарів, будьте першим!

Читайте також