У кожному закарпатському селі кілька родин – за межею бідності (ФОТО)

18
2

Ними зараз опікуються соціальні працівники.

У багатьох селах Закарпаття нині проводиться соціальна робота з сім’ями, які опинилися у складних життєвих обставинах. Це обставини, що стають на заваді нормальному життю людини і вона часто не може подолати їх самостійно - інвалідність, самотність, сирітство, безпритульність, відсутність житла чи роботи, негативні стосунки в сім’ї, малозабезпеченість, алкоголізм тощо.

Сімей, які опинилися за межею бідності через життєві обставини, на Закарпатті небагато, але майже в кожному селі є дві-три родини, які потребують невідкладної допомоги. Допомагають їм соціальні працівники, і у першу чергу сім’ям з дітьми. Завдання  фахівців – виявляти та вирішувати проблемні питання, надавати психологічну допомогу, намагатися допомогти у покращенні умов проживання та утримання дітей, запобігати соціальному сирітству.

Наприклад, на Берегівщині працює 21 соціальний працівник, які обслуговують понад 70 таких сімей. У села Геча та Чома соціальний працівник Наталія Мещерякова регулярно навідується до малозабезпечених місцевих родин. «Звісно, умови проживання у цих людей важко назвати задовільними, - каже вона. - Тим паче, врахувавши те, що тут живуть діти. В одній сім’ї до такого стану довело зловживання спиртним дорослими, в іншій - інвалідність, бідність та інші обставини». 

Однак соціальний нагляд приносить свої плоди. В першу чергу, люди побачили, що комусь потрібні і почали самостійно шукати вихід з ситуації, що склалася. Соціальний працівник проводить психологічну реабілітацію, допомагає оформити потрібні папери для отримання твердого палива на зиму, іншої допомоги від держави. В деяких будинках вдалося провести електрику та газ - люди роками примудрялися жити без таких, здавалося б, звичних речей!

"Нині ці сім’ї під постійним нашим наглядом, - розповідає Наталія Мещерякова. - Отже, знаємо про їхні проблеми і намагаємося вирішити. Скажімо, вдалося влаштувати старших дітей на навчання. А малі теж отримують допомогу від благодійників".

З початку 2013 року фахівцями центрів в Україні взято під соціальний супровід 6 тис. 584 родини. Також попереджено вилучення з родин понад 13 тис. дітей, які залишилися з батьками і не потрапили до інтернатів. 

Мукачево.net

Коментарі

З
Закарпатец

Обратите внимание, как ссыкливо, на полусогнутых, вполголоса протестуют украинцы против откровенного уничтожения Западом их страны и народа... Где былая смелость?.. Где Майдан? Где "коктейли Молотова" и баррикады? Где "Разом нас богато?" Где горила шина ба-ла-ла"? Нет - ничего. И в помине нет. Национальная украинская "жопная чуйка" безошибочно подсказывает, что у власти - не Янукович, который собственной жизнью рисковать будет, на крах карьеры пойдет, но войска на народ не пустит. При нем "майданить" было комфортно и безопасно. Сейчас у власти - нацисты. Они в полсекунды превратят любой Майдан в кровавый фарш. "Мыздобулы!!!", - шановни Панове! Теперь удел украинцев(укров) - сидеть по своим пещерам и... тихо материть москалей. За то, что они допустили Майдан, кляти вороги....

3
321

вот така у нас соціальна політика, потихи на ліво на право роздають всякі допомоги лем би всяка бидлота дітей не винних народжувала,живуть і циганами. треба закон нормальний розробити і стимулювати нормальні сім"ї а не щоб вони боялися мати більше дітей

Читайте також