У мережі вигадали фейк про згиблого воїна 128-ї Закарпатської бригади

14
0

У мережі активно поширюють різні фейки, аби зломити дух українців, як цивільних так і військовослужбовців.

Зазначається, що ворожі пропагандисти працюють настільки ювелірно, що вигідні їм наративи добровільно поширюють навіть українські патріоти, пише видання "По той бік новин".

До прикладу з останнього — вигадана історія загибелі 23-річного старшого лейтенанта 128-ї Закарпатсько гірсько-піхотної бригади Дениса Чабанчука.

«…Він помер уві сні, замерзнувши у холодній кабіні з вибитими шибками, зігріваючи останнім теплом свого тіла пораненого товариша, у Луцьку помирала його мама», — пише користувач Ігор Царик (Igor Tsaryk). Його допис поширили 5,7 тисяч людей, 13 тисяч уподобали, тисячі подяк у коментарях.

Але це брехня. Денис дійсно героїчно загинув, але ще 17 лютого 2015 року під час передислокації військ із Дебальцевого. І було все зовсім не так, як вигадує пан Царик. Машина, в якій перебував Денис, наїхала на міну поблизу села Калинівка (нині Бахмутський район) та залишилася на підконтрольній бойовикам території.

Російські терористи надіслали родичам відео, на якому Денис був уже мертвий. Лише у березні вдалося забрати тіло 22-річного захисника. Поховали Дениса на Алеї Почесних поховань у селі Гаразджа. Він нагороджений орденом Богдана Хмельницького ІІІ ступеня.

Цю версію підтверджує волонтерський проєкт Український меморіал https://bit.ly/3W8Nj6R, «Книга пам’яті полеглих за Україну» https://bit.ly/3WtFJTZ та «Книга пам'яті Академії сухопутних військ імені гетьмана Петра Сагайдачного» https://bit.ly/3hxK0qO. І навіть Вікіпедія https://bit.ly/3V34o0F

Цікаво, що під неправдивим дописом зустрічаються поодинокі коментарі, в яких вказують на те, що Денис загинув за інших обставин. Однак, інші користувачі засуджують такі викривальні зауваження, мовляв, не треба їх переконувати, що за воїнів, які загинули ще 2015 року треба забувати…

Це цинічне паразитування на пам’яті загиблого захисника. Тільки уявіть, як боляче читати це рідним Дениса. А за такого масового поширення цілком імовірно, що фейковий допис потрапить їм на очі.

Що стосується Ігоря Царика, нам невідомо, з якою метою він вигадав цю історію. Можливо не сам, але нам не вдалося знайти більш ранні публікації.

Це не вперше люди вигадують такі історії. Лише з останній місяць журналісти спростували як мінімум ще три фйка.


Слідкуйте за нами у Facebook та Instagram.

Також підписуйтесь на наш Telegram та Youtube.

Дізнайся першим!



Коментарі

Ще немає коментарів, будьте першим!

Читайте також