У містах Закарпаття практично зникли горобці: орнітологи пояснюють чому і які наслідки (ВІДЕО)

50496 29

У багатьох великих та малих населених пунктах України практично зникли типові представники міської орнітофауни — звичайні горобці. Така тенденція триває вже кілька років. Ніби нічого страшного — однак насправді орнітологи б'ють на сполох. Адже, виявляється, міські горобці теж важлива частина екосистеми.

"Горобець хатній – осілий синантропний вид, тобто живе поруч із людиною, тому за ним легко спостерігати. Горобець польовий дещо схожий на хатнього, але має ряд відмінностей, за якими його легко відрізнити. Він трохи менший, верх голови у нього каштаново-коричневий, а не сірий; чорна пляма на волі менша, ніж у хатнього горобця. На щоках добре видно чорну смужку. У попереднього виду її немає зовсім. Також у польового горобця відсутній статевий диморфізм. Самки і самці однакові, а у хатнього горобця самочки забарвлені скромніше. В них переважають тьмяні бурувато-сірі відтінки. Обидва види часто можна побачити в парку Ужгородського замку. Вони полюбляють гніздитися у щілинах на мурах, а на замкове подвір’я залітають підживитися. Особливо взимку, коли харчів у природі вже мало, а тут ще можна знайти насіння і навіть крихти печива чи іншої їжі, залишеної відвідувачами музею.

За період вигодовування одного виводку пара горобців знищує близько 30 тисяч комах. Отже, це дуже корисні птахи як для людини, так і для довкілля", - розповідає Руслана Джахман, старший науковий співробітник Закарпатського обласного краєзнавчого музею.

Але ж чому зникають горобці?

Основні причини зникнення горобців:

- скорочення кількості приватних будинків, під стріхами та шифером яких люблять гніздитися горобці. Змінились і технології будівництва: немає щілин, все ізольовано, скрізь бетон і пластик;

- "видозміна" смітників, які були кормовою базою пташок: сміття тепер викидають у щільних поліетиленових пакетах, а пакують його у закриті пластикові контейнери. Горобцям важко дістатися до харчових відходів.

- зменшилася кількість домашніх господарств, де тримають свійську птицю. Тут завжди можна було перехопити трохи зерна;

- зникнення колгоспних токів та елеваторів, де розсипалась по дорозі значна кількість зерна (пшениця, овес, жито), що є частиною раціону горобців;

- велика чисельність у містах котів. Ці тварини завжди були ворогами горобця.

Але і це ще не все. Наприклад, львівський орнітолог Вадим Жуленко каже, що іншою причиною зникнення горобців у містах є надмірне прибирання. Зрізані гілки чи дерева не залишають і місті, а в цьому гіллі люблять жити горобці.

Тому у центральній частині Львова майже зникли ці птахи. Подібна ситуація і у Харкові.

"У місті майже зникли горобці та синиці. Птахи, які колись тут масово мешкали і гніздилися. Влітку ці птахи стають заслоном розмноженню всяких шкідливих комах. Своїх пташенят вони саме комахами і вигодовують. У зимовий же період ці птахи харчуються насінням трави й інших рослин. Тепер трави немає й у них немає місць для гніздування. Дерева стоять обпиляні, кущі вибриті", — каже місцева екоактивістка Галина Турчина.

Вона наголошує, що результатом стає загибель дерев — адже на них посилено починають розмножуватися шкідники.

Хатні горобці зникли також з багатьох європейських міст через причини, які залишаються для вчених загадкою. Про це свідчать дані спільного дослідження вчених із благодійної британської організації Royal Society for Protection of Birds (RSPB), міжнародної організації захисту птахів BirdLife International та Чеського товариства орнітології.

Автори дослідження проаналізували дані про 378 видів птахів, що мешкають у країнах Європейського союзу та Великої Британії. Вони помітили, що з 1980 по 2017 рік загальна чисельність птахів, що гніздяться, скоротилася на 17-19 відсотків, зникло близько 600 млн особин. Найбільше постраждав хатній горобець.

За даними дослідження, він втратив половину своєї популяції – 247 млн особин. Також у Європі скоротилася чисельність та інших видів: жовтих трясогузок поменшало на 97 млн, шпаків – на 75 млн, жайворонків – на 68 млн.

Дослідники зазначають, що на зникнення горобців обох видів могло вплинути зміна методів ведення сільського господарства, у тому числі використання у землеробстві хімікатів, які вбивають комах, які служать птахам одним із основних видів їжі. Дослідники припускають, що також це могло статися через брак продуктів харчування, хвороби (наприклад, пташина малярія) і забруднення повітря.

«Цей звіт показує, що природа б'є на сполох. Хоча захист птахів, які вже є рідкісними або під загрозою зникнення, призвів до деяких успішних результатів, цього, схоже, недостатньо для підтримки популяцій інших численних видів», – розповіла представниця BirdLife Europe Анна Станьова в бесіді для The Guardian.

За її словами, поширених видів птахів стає все менше, тому що їх місце існування знищується людьми.

Про причини та наслідки зникнення горобців з українських міст більше розповів зоолог Андрій Кийко.


Коментарі

О
Орнітолог

Травлять всякою хімією, ось і здихають горобці. В Європі їх взагалі обмаль. Зате голубів, шпаків та ворін які літають гузицею вперед і серуть на авто - вдосталь.

Читайте також