У Мукачеві відбудеться Праздник Чудотворної ікони Божої Матері (ФОТО)

20
0

15 -16 липня у Мукачівському чоловічому греко-католицькому монастирі (р-н вулиці Франка ,вулиця Монастирська) вібудеться свято-відпуст Мукачівської Заступниці.

 

Показав Чудотворну  ікону Мукачево.net отець Веніамин Довганич. Достеменно відомо, що ікона написана в XV ст. у візантійському стилі. Спочатку вона знаходилася в Царгороді про, що свідчить написана  на іконі дата “1453” – тобто рік падіння  Константинополя (Царгорода).

Після його упадку, дана ікона, з часом опинилася у Ватиканських музеях, де перебувала до 1926 р. Розвій монастирського життя на Чернечій Горі спонукав Святішого Отця Пія XI обдарувати мукачівських василіян цією старовинною іконою Божої Матері, адже мукачівська чернеча обитель була призначена виховувати новиків для Чину.

 У неділю Всіх Святих – 27 червня 1926 р. – чудотворна ікона Пресвятої Богородиці торжественно прибула на Чернечу Гору, до василіянської церкви, в тріумфальній процесії. Чин інтронізації ікони звершив сам владика П.Гебей, який у своєму листі з цієї нагоди проголосив, що віддає під опіку Пречистої Діви Марії всіх хрисиян Срібної Землі. 

Від 1947 р. Греко-Католицька церква на Закарпатті діяла підпільно, а з нею в укритті перебувала й ікона Божої Матері - «Мукачівська Заступниця». Ще у 1946 році ігумен монастиря, боячись за святиню, примістив копію в монастирській церкві в Мукачеві, де вона знаходиться до сьогодні. Оригінал же чудотворної ікони передали на надійне зберігання.

Перед загрозою ймовірного арешту – влада поставила вимогу , в ніч з 21на 22 березня 1947 р.,  негайно, протягом години,  покинути монастир без будь-яких культових речей – брат Юліян Мигович все-таки виніс святиню чернечої обителі.

Ікона підлягала безумовному знищенню, тому що була подарунком Папи Римського. Спочатку брат Юліян заніс її до одного села поблизу м. Сваляви, а згодом – до Ужгорода, де передав Мукачівську чудотворну іконуна зберігання одній із родин.

У 2000 р. цю ікону передали василіянам Малоберезнянського монастиря – ігуменові о. Павлу Райчиці, о. Борису Краснобродському і о. Мелетію Малиничу, які добре пам’ятали часи почитання ікони в Мукачівській василіянській обителі.

А 28 серпня 2009 року на Свято Успіння Богородиці ЧУДОТВОРНА ікона Мукачівської Богородиці урочисто  була перенесена до нового монастиря оо. Василіян в Мукачево, де вона знаходиться і зараз. Так Мукачівська Ікона повернулася додому.

Містяни ікону вважають Чудотворною, до неї, за словами отця Веніамина приходять з найрізноманітнішими проханнями, і вона багатьом допомагає.

 

Коментарі

Ще немає коментарів, будьте першим!

Читайте також