У період застуд медики радять вживати тепле вино

861
2

Найбільше на гострі респіраторні хвороби люди хворіють саме взимку. Основне завдання у цей час полягає у профілактиці застуд. Одні радять більше вживати вітамінів, інші – загартовуватися. «Та є ще один доволі ефективний варіант, — стверджує кандидат медичних наук із Києва Анатолій Білецький, який побував нещодавно в Мукачеві на винному фестивалі, — це так звана енотерапія, тобто лікування вином.

Вам, закарпатцям, гріх не скористатися цим, адже рубіновий напій є майже у кожній оселі». За словами столичного науковця, холодної пори року варто зігріватися глінтвейном, адже він чудово стимулює захисні сили. На моє зауваження, що тепле вино — також алкоголь, Анатолій Андрійович відзначив, що у всьому важливо дотримуватися норми. Упродовж доби людина може спожити без шкоди для здоров’я 25 – 30 грамів міцного алкоголю, тобто 50 грамів горілки чи коньяку або ж склянку вина. Якщо вести мову про міцні напої, то краще вже надати перевагу, звісно ж, коньяку, бо він має коронаророзширювальну дію.

«Але найкраще нашому організмові допомагають вина, -- веде далі кандидат медичних наук. — Однак тут є одне «але» — якщо у вас немає протипоказань, таких, як, приміром, виразкова хвороба шлунка чи загострення панкреатиту».

Як стверджує науковець, білі вина позитивно впливають на роботу шлунково-кишкового тракту. Однак найбільш корисними є червоні сухі вина, які містять велику кількість природних антиоксидантів та антигіпоксантів. Найціннішим у цих напоях є наявність ресвератролу – речовини, що має протизапальну та протипухлинну дію.

Такі напої виконують навіть профілактичну роль для серцево-судинних патологій, зокрема атеросклерозу. Приміром, у Франції, де на одного жителя припадає пляшка вина на день, у 5 разів рідше потерпають від серцевих недуг.

«Хочу наголосити, -- провадить далі пан Білецький, -- що у малих дозах алкоголь поліпшує циркуляцію крові й саме завдяки цьому є добрим зігрівальним засобом, бо судини розширюються, тепло швидко поширюється».

Для профілактики застуд варто вживати глінтвейн. Цей напій у малій кількості ніколи не зашкодить, адже під час підігріву вино втрачає міцність, але при цьому зберігаються усі вітаміни та інші важливі речовини, мікроелементи, такі як калій, мідь, срібло, які є стимуляторами утворення еритроцитів у кістковому мозку, збільшення гемоглобіну в крові».

Глінтвейн варто пити саме тоді, коли відчуваєте наближення застуди. Тобто, якщо з’являються кволість, апатія, нездоровий блиск в очах, болить голова. Увечері вип’єте гарячого вина — вранці симптоми як рукою зніме. Цей напій допомагає і при захворюваннях верхніх дихальних шляхів, бо сприяє притоку крові до місця запалення, має протизапальну та протизнеболювальну дії. Глінтвейн є ще й відмінним природним біоенергетиком. Напій відновлює сили після інфекційних хвороб, при фізичному та емоційному знесиленні.

Ескулап з чималими стажем та багажем знань охоче поділився з читачами «НЗ» давнім бессарабським рецептом глінтвейну. Півлітра червоного сухого вина довести до кипіння, додати один стручок червоного перцю, столову ложку меду та на кінчику ножа трохи кориці. Відразу зняти з вогню і дати настоятися впродовж десяти хвилин. Пийте і будьте здорові!

Коментарі

Л
Леся

Лікарі не рекомендують гріти вино, та й взагалі, алкоголь не найкращий помічник у лікуванні застуди. А ось Есберітокс – інша справа. Безпечний та ефективний препарат. Мені завжди допомагає.

О
Оксана

Я такий спосіб лікування ще не пробувала)) Зазвичай коли застуда тільки починається, Есберітокс приймаю, щоб скоротити тривалість хвороби. Реально швидше одужую.

Читайте також