У Польщі будуть штрафувати батьків за відмову від вакцинації дітей

209

Міністр охорони здоров’я Ізабела Лещина вважає, що штраф має стати ефективним покаранням за невакцинацію дітей.

Глава польського МОЗу зустрілася з головним санітарним інспектором Павлом Гжесьовським. Вони обговорювали систему покарань для батьків за те, що останні не вакцинували своїх дітей.

Під час засідання було запропоновано відійти від чинної системи покарань, процедура накладання і стягнення яких триває надзвичайно довго, на користь простих інструментів, тобто мандатної процедури (штрафів). На думку Лещини головним є достукатися до батьків і пояснити важливість вакцинації, а не налякати їх фінансовим покаранням.

За словами міністра, наразі відсутня база даних, яка б дозволила зв’язатися з батьками. Однак очільник міністерства зазначила, що в системі охорони здоров’я є багато «спадщини» від її попередників. коли йдеться про цифровізацію та електронізацію.

Щодо електронної карти щеплень, то над нею працюватиме Центр здоров’я.

Міністр охорони здоров’я нагадала, що її відомство спільно з Міносвіти та Міністерством сім’ї, праці та соціальної політики розіслали інформацію про вакцинацію в усі ясла, дитсадки та школи, а також звернення до медичних установ щодо проведення додаткових щеплень та інформаційні кампанії.

У 2023 році в Польщі було зафіксовано понад 87 тисяч відмов від вакцинації дитини. Менша кількість щеплень проти інфекційних хвороб призвела до того, що в першому півріччі 2024 року захворіли на кір у понад десять разів більше осіб, ніж за аналогічний період 2023 року.

Коментарі

Читайте також