У Словаччині лікарі закликають не їсти в лісі чорницю та суницю - через ризик важко захворіти

34
0

Словацькі лікарі закликають не їсти зібрану в лісі чорницю та суницю, через ризик захворіти на ехінококоз - дуже небезпечне і важке паразитарне захворювання печінки та інших органів, що викликається лисячим ціп'яком.

Ця хвороба фіксується у Словаччині з 2000 року, і кількість випадків продовжує зростати. На жаль, ехінокок може настільки сильно вразити печінку, що єдиним виходом залишається лише трансплантація. Досить часто людина інфікується на природі коли вживала немиті лісові ягоди.

У Словаччині паразит Echinococcus multilocularis був виявлений у лисиць у прикордонних районах, пізніше виявлено наявність лисячого ціп'яка у до 70 відсотків лисиць у Жилінському краї. Найбільше випадків було зареєстровано у східній Словаччині.

Людина заражається оральним шляхом - коли випадково з'їдає яйця паразита або ж при тісному контакті з інфікованою твариною. Яйця часто знаходяться в основному в калі, на шерсті тварин, а також на їх роті та язиці. Інший спосіб – споживання ягід, забруднених фекаліями, найчастіше від хворої лисиці. Іноді зараження можливе також через забруднену воду. Однак цей паразит також зустрічається у 12 відсотків пастуших собак.

Хвороба протікає повільно, має інкубаційний період 5-15 років і не викликає жодних проблем, пацієнти можуть бути безсимптомними дуже довго. Тому при підозрі на інфекцію важлива рання діагностика. Потім з'являються такі симптоми, як озноб, лихоманка, блювота. Захворювання з'являється у більшості пацієнтів у віці від 50 до 70 років і дуже рідко у дітей. Лікування ехінококозу є комплексним, якщо одужання настає лише при його діагностиці на ранній стадії або після хірургічного видалення паразитарних уражень.

На жаль, інфекція може закінчитися і повним руйнуванням печінки і потрібна пересадка органу. Тому прогноз також невизначений. Якщо захворювання не лікувати, смертність становить 100%.

"Мене кидало у холодний піт, я ліг спати з високою температурою і мене вирвало. Лікар зробив аналізи крові, вони виявили, що це ехінокок", - описує симптоми хвороби чех Каміль Пачінда, якому пересадили нову печінку.

Тому лікарі застерігають від вживання немитих і необроблених лісових плодів – чорниці, полуниці, а також грибів. Каміль думає, що він заразився таким чином.

Що робити, щоб не заразитися?

Ретельно мийте зібрані ягоди, ніколи не їжте їх прямо з куща або землі.

В районах, де зустрічається лисячий ціп’як, слід повністю виключити ягоди з раціону. У Словаччині іноді навіть змушують нелегальних збирачів висипати зібране на землю і штрафують.

Також слід запобігати контакту диких тварин із садами та житлами шляхом спорудження парканів та вольєрів, запобігти забрудненню будинків і садів лисячим послідом. А також не пити воду з невідомих природних джерел.

У липні на Львівщині зареєстрували випадок захворювання на ехінококоз. Гельмінти вразили печінку 12-річної дівчини, спричинивши кісти цього органу. Джерелом інфікування паразитами могла стати собака. Також з’ясувалося, що на господарстві родини є інші домашні тварини – свині, кози, корова.

У квітні на Волині двоє людей захворіли на ехінококоз, також ймовірно інфікувавшись від собак.

Інфікування людини відбувається часто під час споживання овочів, ягід, води, забруднених виділеннями хижаків, що містять яйця гельмінта, а також при тісному контакті з собаками. При контакті з хворою твариною людина може занести збудника собі до рота. Особливо це трапляється, коли люди дозволяють собакам облизувати обличчя, руки, посуд.

У системі заходів з профілактики ехінококозу є дегельмінтизація собак. Вимагається попередня протипаразитарна обробка собак проти ехінококозу, яких переміщують через кордон.

Для профілактики цієї хвороби важливе значення має дотримання правил особистої гігієни: миття рук перед їжею і після контакту з тваринами, вживання в їжу вимитих ягід, фруктів, овочів і зелені.


Коментарі

Ще немає коментарів, будьте першим!

Читайте також