У Виноградові місцева влада продовжує затягувати демонтаж радянського меморіалу в центрі міста

14
0

Незважаючи на те, що у багатьох містах та селах Закарпаття активно прибирають радянську символіку, у Виноградові досі не позбулись кладовища та монумента з радянським солдатом, що розташовані у центрі міста.

Очевидно, що у міській раді продовжують навмисно затягувати це важливе рішення і не бажають позбавлятися від маркерів "руского міра".

Нагадаємо, що у серпні минулого року на депутатське звернення Максима Молнара щодо поховання партизан-підпільників на головній площі міста, відповідь міського голови була неоднозначною.

У відповіді за підписом Степана Бочкая зазначається, що "переміщення пам'ятки на інше місце допускається як виняток у випадках, коли неможливо зберегти пам'ятку на місці, за умови проведення комплексу наукових досліджень, з вивчення фіксації пам'ятки".

І лише днями, очевидно, під тиском громади Виноградівська міська рада нарешті поінформувала "про початок громадського обговорення" щодо демонтажу радянського меморіального комплексу з подальшим влаштуванням паркової зони центральної частини площі Миру.

Планується також проведення дослідження та перепоховання останків, які, ймовірно, поховані на території меморіального комплексу "Братська могила підпільників-партизан та радянських воїнів", що знаходиться на центральній площі в місті Виноградів. Перепоховання останків з центральної площі міста (при наявності) планується на місцеве кладовище. При чому разом з перенесенням меморіального комплексу загиблим у Другій світовій війні.

Прийом пропозицій розпочинається 14 липня і триватиме до 7 серпня 2023 року. Але чим завершиться це громадське обговорення наразі невідомо.

Як йдеться на сторінці міськради меморіальний комплекс "воїнам-визволителям" був споруджений на честь загиблих воїнів Радянської Армії та партизан-підпільників у боях проти німецько-фашистських загарбників. Відкрито у 1971 році. Архітектор В. Власюк, скульптор Петро Мазур. Але чи справді на цьому місці знаходиться братська могила досі достеменно невідомо. Перший меморіал на центральній площі було відкрито 22 квітня 1945 року, його звели за зразком московського Мавзолею із трибуною для партійного керівництва району - з метою пропаганди радянського способу життя та комуністичного виховання підростаючого покоління. Згодом на його місці побудували великий меморіальний комплекс – з вічним вогнем та іншою радянською символікою.

Нагадаємо, що днями у місті Виноградів було демонтовано погруддя радянському педагогу Антону Макаренку. "У місті Виноградів на Закарпатті нарешті демонтовано погруддя Макаренку. Чекаємо на демонтаж пам'ятника радянським солдатам у центрі міста", - йдеться у повідомленні спільноти "Декомунізація.Україна".


Слідкуйте за нами у Facebook та Instagram.

Також підписуйтесь на наш Telegram та Youtube.

Дізнайся першим!



Коментарі

Ще немає коментарів, будьте першим!

Читайте також