У Закарпатській ОДА подали на вилучення з реєстру лише 10 радянських об'єктів (ПЕРЕЛІК)

10
2

Закарпатська обласна військова адміністрація (ОВА) надіслала лише 10 об'єктів до Міністерства культури та інформаційної політики України з проханням виключити пам'ятники з списку культурної спадщини.

Як йдеться у відповіді ОВА на запит LB.ua, з 10 пам'ятників — 5 обелісків радянським військовим односельчанам та меморіальна дошка на честь Пушкіна.

“Закарпаття, мабуть, буде першою областю, де повністю демонтують пам'ятники радянського спадку” - розповів LB.ua засновник проєкту "Декомунізація. Україна" Вадим Позняков.

Він висловив сподівання, що згодом це пошириться на інші регіони.

У той час, таких пам'ятників, пам'ятних знаків, дошок, барельєфів по всій області є сотні. Багато з них вже демонтовані, але досі знаходяться у державному реєстрі.

Процес вилучення з реєстру може бути дуже довгим, але це ніяк не заважає продовжувати їх демонтовувати.

Наприклад, для того, щоб провести перезахоронення могил радянських солдатів, достатньо отримати дозвіл від Міністерства культури і провести всі процедури через виконавчий орган громади. Або, якщо громада, чомусь не виконує цього, тоді голова ОВА має законне право здійснити це, згідно своїх повноважень.

Дійсно, Закарпаття найактивніше проводить процес декомунізації, але є громади, які так чи інакше рухаються повільніше у цьому аспекті. Багато об'єктів залишилося на Тячівщині, Хустщині, Виноградівщині.

Які саме пам'ятники ще потрібно демонтувати можна детально вивчити на інтерактивній мапі за ЦИМ посиланням.

Нагадаємо, раніше Mukachevo.net розповідало про те, як закарпатське село Пушкіно відмовляється не тільки не перейменувати село, а й демонтувати Альошу. Така ж ситуація з радянським солдатом у Воловці.


Слідкуйте за нами у Facebook та Instagram.

Також підписуйтесь на наш Telegram та Youtube.

Дізнайся першим!



Коментарі

СС
СуперМен СуперМен

Так він в кабінеті лем тримає Івана чубирку і борто , в нього єнні цімбори сепари. А він тоді хто

СС
СуперМен СуперМен

Все тормозить микита, чекає мабуть на всяк випадок путіна і руській мір

Читайте також