У закарпатському селі Ясіня вшанують пам'ять президента Гуцульської республіки

8
1

28 лютого в столиці Гуцульської республіки (1918-1919 рр.) – у селі Ясіня Рахівського району Закарпатської області відбудеться урочистості, присвячені 115-тій річниці з дня народження та 30-тій річниці з дня відходу у вічність Степана Клочуряка – опришка-гуцула, що очолював Українську народну раду в Ясіні впродовж незалежності краю та реалізації соборницьких прагнень до побудови Української держави.

В межах заходів: Молебень за Україну – по завершенню літургії в храмі Різдва Святої Богородиці, о 13.30; «Академія» – о 14.30 в актовій залі загальноосвітньої школи в с. Чорна Тиса (3 км від Ясіня).

Також презентація книги Степана Клочуряка «До волі»; круглий стіл на тему «Роль державного утворення «Гуцульська республіка» в формуванні національного самовизначення русинів-українців Закарпатського краю»; обговорення питань знімання документального фільму «Герої срібної землі: невідомі та забуті» про події Гуцульської республіки; спів духовних і стрілецьких пісень у виконанні хору «Felicio» (м. Надвірна); дебютне виконання Романом Ковальчуком (м. Львів) військово-патріотичних пісень про «Гуцульську оборону» та «Карпатську Січ» та ін.

Степан Клочуряк – старшина австро-угорського війська у І світовій війні, з листопада 1918 р. - комендант міліції в с. Ясіня, з 8 листопада – голова Української народної ради в с. Ясіня – президент Гуцульської республіки, визнаної урядом ЗУНР, співорганізатор і керівник повстання 6–8 січня в с. Ясіня та переобрання влади збройним шляхом від мадярського гарнізону, керівник визвольного походу на південь Гуцульщини, до Сиготу, один з ініціаторів ухвалення з’їздом русинів-українців Закарпаття в Хусті 21 січня 1919 р. рішення про злуку в Єдину соборну українську державу, очолював самоуправну владу Гуцульської республіки до червня 1919 р., міністр оборони в уряді Карпатської України 1939 р. Був в’язнем в румунських тюрмах і совєтських концтаборах.

У січні 2009 р. з ініціативи громади с. Ясіня спочатку Рахівська районна рада народних депутатів, а невдовзі Закарпатська обласна рада народних депутатів ухвалили подання до Президента України щодо присвоєння Степанові Клочуряку звання Героя України (посмертно). На жаль, до цього часу, напередодні зазначених ювілейних днів, гуцульська громада не дочекалася відповідного Указу Президента України.

Коментарі

Я
Ясік

Давайте та зробім вуд ниськи 26.02.2010 Мукачівську РЕПУБЛІКУ та й будеме ся кажний рук весилити ги? Можеме собі і прежидента вубрати мош і гуцула