У закарпатському селі жителі літають на кориті (ВІДЕО)

17
5

Сюжет про було показано в ефірі Першого каналу Російської федерації.

80-річна пані Христина, жителька села Нижній Бистрий, - пасажир і водій невизначеного літаючого об'єкта. Щоб побачитися з родичами і поповнити продуктові запаси, їй доводиться користуватися саморобної повітряної переправою. На її березі магазинів немає.

Льотний стаж Христини Михайличенко більше, чому будь-якого пілота. В повітрі жінка вже півстоліття.

"Хотілося б, звичайно, щоб міст поруч був. Але хто нам його прокладе? Хіба що тільки самі. Ну а де взяти такі гроші? Дошки потрібні, троси. Якби мій чоловік не побудував цю переправу, взагалі не знаю, як би жили . Довелося б по горах ходити, кілометрів п'ять туди і назад стільки ж ", - говорить мешканка села Нижній Бистрий Христина Михайличенко.

Принцип роботи сільської канатної дороги вкрай простий. До тросу, протягнутому над річкою, прикріплене старе корито. В одну сторону пасажири котяться під ухил. Щоб повернутися назад, доводиться перетягувати себе за допомогою гумового шланга, накинувши його на сталевий канат. З 700 хат у селі Нижній Бистрий цим транспортом щодня користується більше 300 осіб. Кому в магазин, на пошту або в храм. А 50 дітлахів ось так літають в школу.

Щоб дістатися з одного берега ріки на інший, доводиться користуватися транспортним засобом, який в перекладі з закарпатського діалекту називається повітряним коритом. Для туристів це, звичайно, розвага, ну а місцевому населенню явно не позаздриш. Відчуття, звичайно, не передаються.

По повітрю до цивілізації можна дістатися хвилин за десять. Дорога через єдиний в селі міст займе півдня. У кілометрі від пані Христини ще одна повітряна переправа. Модель більш комфортна - тут її називають кареткою.

Пан Михайло побудував цю каретку років 30 тому. В молодості літав на побачення до майбутньої дружини. Зараз на крилах - до тещі.

Одного разу, згадує винахідник, перевозив ветеринара - на протилежному березі корова захворіла. Щоб посадити його в це літаюче транспортний засіб довелося ввести наркоз - у вигляді місцевої горілки.

"Каретка зроблена з барабана, несучий трос і ведучий, обертаєш вперед - їдеш на той берег, повертаєш в іншу сторону, трос не змінюється і каретка йде в цю сторону", - пояснює винахідник повітряної переправи Михайло Росоха.

Взимку пан Михайло переправляє на цій гойдалки лижників. Влітку і восени - грибників. Туристам подобається сільський екстрим.

Місцевим жителям іноді перевозить навіть тварин або меблі. Трос надійний, витримує вантаж вагою до 3 тонн.

Винахідник не проти і чиновників покатати.

Коментарі

N
Nata

Нічого поганого з цього сюжету я не бачу один позитив.Сільські люди молодці! І росіяни з цього не сміються, а навпаки показують ,що як прості люди змушені добератися по цій канатній дорозі.А соромно має бути нашим депутатам місним яких люди напевно з цього села вибирали,які нічого не можуть зробити для цих простих,добрих і терпимих людей .Дай вам Бог здоров`я тим , хто допомагає людям переправитися по різним причинам.

%
%

Холам мало б бути соромно,живемо як у джунгях!

S
ST

ну що ж, москалям звичайно плюс, у пошуках в Україні а тимбільше західній чогось такого щоб показати какіє ж всьотакі еті хахли атсталиє вони професіонали. Я от думаю, якщо ці переправи працюють вже пів століття, невже за весь час не можна було їх якось вдосконалити електродвигуном, поставити щось зручніше ніж дерев'яне корито, зробити щось на зразок нормальної канатної дороги? такий вже менталітет? працює той добре, аби не гірше?

Ч
ЧИТАЧ

Сюжет про було показано в ефірі Першого каналу Російської федерації. W cyomu rechenni mayje ne vustachaye zaymennuka...

V
VoVa

А де відео ??

Читайте також