У Закарпатті вшанували воїнів-інтернаціоналістів (ФОТО)

20
0

Сьогодні, 15 лютого, керівництво області, воїни-інтернаціоналісти, представники обласних ветеранських організацій, правоохоронних органів, митниць, вдови та сім’ї загиблих, молодь зібралися на мітинг-реквієм біля пам’ятника Скорботній матері, на Православній набережній Ужгорода, аби вшанувати учасників бойових дій на території інших держав та відзначити 21 річницю виводу військ із Афганістану.

Перед початком мітингу-реквієму представники різних конфесій відслужили панахиду за загиблими. Хвилиною мовчання присутні вшанували  пам’ять тих, кому не судилося повернутися до рідної домівки.

– Уже 21 рік поспіль день 15 лютого приходить зі сльозами на очах, сповненим почуттям глибокого смутку, невгамовним болем. У цей день відкладаємо життєві клопоти, щоб вклонитися пам’яті, мужності наших співвітчизників і краян, які полягли на полі бою в Афганістані, на територіях інших держав, – говорить заступник голови облради Василь Брензович.

Також він нагадав, що кожний четвертий із майже 600 тисяч військовослужбовців, які брали участь у бойових діях в Афганістані, – наш співвітчизник.

А за два повоєнні десятиліття від хвороб та бойових поранень померло у два рази більше «афганців», аніж у роки війни. У тих когортах і наші краяни, – згадав сумну статистку Василь Іванович.

У виступі заступник голови облради подякував ветеранам-афганцям. Чимало з них – громадські діячі, депутати місцевих рад, виробничники, фахівці та ініціатори багатьох суспільно важливих починань.

За словами Василя Брензовича, одне з найголовніших завдань влади – підтримка, надання допомоги кожному ветерану, сім’ям воїнів-афганців.

До присутніх звернулися й учасники бойових дій в Афганістані: підполковник Олександр Депресов,  представник Державного комітету України у справах ветеранів в області,  підполковник Юрій Беляков, голова обласної Спілки ветеранів війн, старшина медичної служби Михайло Куцкір. Згадали бойові дні, своїх побратимів. Тих, хто повернувся додому живим, і тих, кого вже нема серед нас.

Нинішні військовослужбовці дякували за неоціненний бойовий досвід «афганців», котрий використовують у миротворчих операціях в іноземних державах. Однак і нинішні, і тодішні військові бажали мирного неба і зізналися, що не хочуть війни...

– 21 рік тому закінчилася десятирічна неоголошена війна. Тоді ж перестала проливатися кров наших воїнів, – лунало над набережною. – Це і день, коли виросли нові обеліски, це і день материнських сліз, сум та біль вдів та сиріт.

Відтак заступник голови – керівник апарату облдержадміністрації Михайло Попович,  заступник голови облради Василь Брензович, воїни-інтернаціоналісти, представники обласних ветеранських організацій, правоохоронних органів, митниць, громадськості поклали квіти до підніжжя пам’ятника Скорботній Матері, на плиті якого викарбовано імена полеглих краян.

Коментарі

Ще немає коментарів, будьте першим!

Читайте також