У Завидові пройшов семінар на тему "Бережи красу довкілля" (ФОТО)

26
0

Василь Сухомлинський стверджував: якщо дитина бачить світ життєрадісними очима, якщо кожне явище навколишнього життя повертається до неї тим боком, який освітлений красою, ніжністю, тендітністю, - вона легше піддається вихованню. Ставлення людини до природи вважається одним із показників рівня розвитку особистості, критерієм людяності. Людина – частина природи, і саме так повинна ще з дитинства себе усвідомлювати.

У дошкільних навчальних закладах на сучасному етапі велику увагу приділяють екологічному вихованню дошкільників. Чотирнадцятого квітня на базі Завидівського дошкільного закладу відбувся районний семінар-практикум завідуючих дошкільних навчальних закладів на тему – «Бережи красу довкілля». У роботі семінару взяли участь Василь Петрович Бігунець, начальник відділу освіти Мукачівської райдержадміністрації, Ольга Іллівна Тулюк, заступник начальника відділу освіти, Віталія Юріївна Зварич, головний спеціаліст відділу освіти, понад п’ятдесят завідуючих дошкільними навчальними закладами Мукачівського району. Відкрив роботу семінару-практикуму виступ Василя Петровича Бігунця, а Надія Василівна Паук, завідуюча Завидівського ДНЗ, провела для гостей екскурсію по дошкільному закладу та ознайомила з творчою лабораторією педагогічних працівників з екологічного виховання. Надія Василівна зазначила, що однією з умов ефективності екологічного виховання та проведення занять сфери життєдіяльності «Природа» – високий рівень матеріально-технічної бази дошкільного навчального закладу, вона висловила велику вдячність за допомогу та фінансове сприяння меценату Віктору Івановичу Балозі, який опікується Завидівським садочком. Так завдяки його підтримці стало можливим обладнати у садочку куточки живої природи, де знаходяться акваріуми з тропічними рибками, щебетливі папужки і пухнасті хом’ячки, флористичні інсталяції з кімнатних рослин – усе це дає змогу дітям постійно спостерігати за об’єктами живої природи.

В рамках семінару завідуючі дошкільних навчальних закладів відвідали інтегроване заняття у молодшій групі «Весняна подорож Білосніжки і гномів», яке провела вихователь Наталія Михайлівна Пелих, а також інтегроване заняття у старшій групі «Пам’ятаймо, люди, назавжди, неможливо жити без повітря і води», проведене вихователем Мар’яною Петрівною Чекан. З метою висвітлення ролі керівника дошкільного навчального закладу у формуванні екологічної культури учасників навчально-виховного процесу дошкільного навчального закладу Віталія Юріївна Зварич, головний спеціаліст відділу освіти, провела з учасниками семінару тренінгове заняття «Педагогічний ринг». Учасники тренінгового заняття мали можливість ознайомитися з різними способами обладнання куточку природи в дошкільному закладі, який є основним елементом природничого середовища, поспілкуватися та обмінятися досвідом з актуальних проблем екологічного виховання. Підводячи підсумки семінару, Ольга Іллівна Тулюк, зауважила, що дошкільна освіта є обов’язковою первинною складовою системи безперервної освіти в Україні, а педагоги повинні стати для дітей і носіями знань, і провідниками у світ природи, і взірцем для наслідування.

Спілкування з природою позитивно впливає на дошкільників, робить її добрішою, чуйнішою, пробуджує у її душі найкращі почуття. Дуже важливим є залучення діток до взаємодії з природою та вивчення основних екологічних законів якомога раніше, адже набуття таких знань дитиною в ранньому віці сприяє дбайливому ставленню до природи у майбутньому.

Коментарі

Ще немає коментарів, будьте першим!

Читайте також