Учні ужгородської ЗОШ №10 учитимуться у новому приміщенні

9
0

Область другий рік поспіль займає першу сходинку в державі за темпами шкільного будівництва

        Якщо минулого року на Закарпатті було відкрито 11 нових шкіл, то цьогоріч планується здати в експлутацію – 7. Що важливо, навчальні заклади, нові і капітально реконструйовані, відкривають в селах, зокрема – гірських. 1 вересня новосілля у нових школах справляли у Сухій, що на Іршавщині, та в Нижньому Коропці Мукачівського району. Вже у листопаді було відкрито першу чергу ЗОШ І-ІІІ ст. № 20 у Мукачеві. А у грудні в області справляють новосілля одразу в чотирьох нових школи – 23 грудня два заклади відчинили свої двері для учнів у селах Верхня Визниця та Іванівці, що на Мукачівщині,  24 грудня – ЗОШ № 10 в місті Ужгороді. До кінця грудня планується здати в експлуатацію нову школу і в селі Неліпино Свалявського району.

 24 грудня, напередодні католицького Різдва, новосілля справляли у десятій школі з угорською мовою навчання, що у місті Ужгород. Участь у святкових заходах взяли т. в. о. заступника голови облдержадміністрації Омелян Мателешка, заступник голови обласної ради Василь Брензович, начальник управління освіти та науки Михайло Мотильчак та інші.

 Будівництво нового корпусу десятої школи розпочалося ще у 1992 році, але через брак фінансування у 1996 році роботи було припинено. Відновили будівництво три роки тому.

 – Обласна влада домоглася фінансування будівництва і, починаючи з 2005 року, з державного бюджету на ці роботи було виділено 4,3 мільйона гривень, – повідомив Омелян Мателешка.

    В новій школі облаштовано кабінети фізики, біології, хімії, інформатики, закуплено три мультимедійні класи. Також у новому приміщенні є актовий та спортивні зали, їдальня. Загальна вартість будівництва – понад 5 мільйонів гривень. За рахунок коштів обласного бюджету для нової школи закуплено 7 комплектів меблів на суму 131,5 тисячі гривень, Крім того, придбано обладнання для кабінету фізики, кабінету біології та кабінету хімії на суму – 619 тисяч гривень. 

          – Символічно, що напередодні Різдва угорська громада Ужгорода отримала такий приємний подарунок, – каже заступник голови обласної ради Василь Брензович. – Питання зведення нового корпусу було на особливому контролі в обласної влади, тому приємно констатувати, що з наступного року діти вчитимуться у нових класах.

    З нагоди новосілля Омелян Мателешка від обласної влади вручив для колективу школи музичний центр.

    Як повідомив начальник управління освіти та науки Михайло Мотильчак, до кінця грудня  нову школу буде відкрито і в Неліпині, що на Свалявщині. Це буде  найбільший навчальний заклад, відкритий цьогоріч на Закарпатті, – у 24 класах навчатимуться близько 400 учнів.

    Загалом цього року для завершення будівництва шкіл, крім державних коштів, з обласного бюджету виділено 10,3 мільйона гривень. Ще 1,2 мільйона з обласної казни надійшло для забезпечення нових шкіл меблями (на 30% більше, ніж торік).  А загальний обсяг бюджетних призначень області на освітню галузь у 2008 році збільшено на 307 мільйонів – до одного мільярда 155 млн. гривень. На фінансування 12 регіональних програм у 2008 році виділено майже 25 млн. гривень, що на 7 мільйонів більше, ніж торік. Зокрема повністю комп’ютеризовано загальноосвітні школи І-ІІІ ступенів та завершується комп’ютеризація шкіл І-ІІ ступенів. В рамках програми “Шкільний автобус” для сільських шкіл придбано 83 автобуси, з яких 41 – за рахунок обласного бюджету, 24 – районних бюджетів, а 18 – державного.

      У 2008 році вперше в обласному бюджеті передбачено близько 500 тис. гривень для надання пільгового довгострокового кредиту педагогічним працівникам на будівництво (реконструкцію) та придбання житла.

      З 2007 року запроваджено премії обласної державної адміністрації та обласної ради для вчителів області, які підготували переможців і призерів ІV етапу Всеукраїнських учнівських олімпіад (І місце – 5 тис. грн., ІІ – 3 тис. грн., ІІІ – 2 тис. грн.). А цьогоріч започатковано щорічну обласну педагогічну премію імені Августина Волошина у розмірі 5 тис. гривень. Такими преміями відзначено 21 працівника освітньої галузі.  

      Також в області запроваджено стипендії облдержадміністрації та обласної ради переможцям і призерам ІV етапу всеукраїнських учнівських олімпіад. Переможці отримують по 2,5 тисячі, срібні призери – по півтори тисячі, за «бронзу» – по тисячі гривень. У 2007-2008 навчальному році переможцями та призерами стали  26 учнів області, повідомляє Управління інформації та зв’язків із громадськістю облдержадміністрації

Коментарі

Ще немає коментарів, будьте першим!

Читайте також