Угорщина офційно спростувала інформацію про переміщення танків Т-72 в Україну через Закарпаття

7
0

Міністерство закордонних справ і зовнішньої торгівлі Угорщини категорично заперечує, що Угорщина поставляє чи планує поставляти військову техніку в Україні.

Ця заява є відповіддю на наклеп, розповсюджений МЗС Росії про те, що угорсько-український кордон у районі Чопа перетнуло 58 танків Т-72.

Колишня радянська техніка, що залишилася в Угорщині з часів Варшавського договору, справді переміщається залізницею з метою перебазування і логістики, але не перетинала український кордон та не має жодного стосунку до подій в Україні, - заявляють в МЗС Угорщини.

Щодо посилання МЗС Росії на "угорське джерело", сайт Hidfo.net, то він був зареєстрований у жовтні 2012 року і має чітку проросійську та ультраправу позицію. Там розміщується чимало дезінформації.

Нагадаємо, що Росія звинуватила Угорщину в тому, що вона нібито постачає танки в Україну. Про це повідомили у МЗС РФ.

"За інформацією угорської онлайн-газети Hidfo.net, Міноборони Угорщини через якесь "уповноважене агентство" постачає Україні бронетехніку, що є у нього в наявності, зокрема танки Т-72. Поставки Києву зброї з Угорщини є прямим порушенням юридичних зобов'язань Будапешта в галузі експорту звичайних озброєнь", – ідеться в коментарі російського зовнішньополітичного відомства.

У міністерстві нагадали, що рішенням Ради ЄС від 8 грудня 2008 року №2008/944/CFSP прийнято "Загальну позицію" Євросоюзу, "яка оновила і надала юридичну обов'язковість положеням Кодексу поведінки ЄС у галузі експорту зброї від 8 червня 1998 року".

Згідно зі статтями "Загальні позиції", країнам ЄС заборонено постачати зброю для репресій всередині якоїсь держави.

"Усім очевидно, як влада України "дотримується" міжнародного гуманітарного права, обстрілюючи міста і села південного сходу України з реактивних установок залпового вогню, важких гармат, авіаційного ракетного озброєння, не гребуючи використанням і заборонених фосфорних і касетних боєприпасів", – зазначили в МЗС Росії.

Коментарі

Ще немає коментарів, будьте першим!

Читайте також