"Угорський Чорнобиль": місто-привид в якому жили радянські солдати тепер приваблює екстремалів (ФОТО, ВІДЕО)

62
0

Це моторошне місце розташованого між Веспремом та озером Балатон місцеві називають "угорським Чорнобилем", хоча тут ніколи не було радіації.

Насправді це колишня радянська військова база у містечку Сенткирайсабадья, яка стоїть пусткою вже майже 30 років. Нині тут живуть безхатьки та часом приходять екстремали.

Казарми радянського зразка були побудовані в 1960-х роках, також тут була своя школа, дитсадок, кінотеатр і магазини. Військове містечко, в основному побудували за кошти угорської держави, найманими угорськими робітниками, потім угорцям було заборонено вхід після завершення будівництва.

Військовий комплекс разом з аеропортом обслуговували майже 7 тисяч чоловік. Солдатам було заборонено покидати територію містечка, але вони вели жваву торгівлю з місцевим населенням - переважно алкоголем та тютюном.

До 1990 року казарми майже повністю спорожніли, і ще до 1996 року охоронялися угорською державою. А далі містечко розграбували. Від меблів у помешканнях залишилося небагато, зникло практично все дерев'яне чи залізне. Нині можна побачити хіба графіті на стінах і будинках, які відвойовує природа. Казарми стоять занедбані, поступово руйнуються. Нині вони в основному використовуються як змагання зі страйкболу або пейнтболу. Утім ці порожні будинки створюють доволі моторошну картину, незалежно від того, в яку погоду чи час доби там перебуваєш. У мертвому місті також знімали науково-фантастичні фільми, наприклад, сцени фільму «Паралель» (2018).


Будівництво самого аеропорту почалося ще у 1938 році, а до 1944 року була готова тільки грунтова злітно-посадкова смуга. Бетонування вже було зроблено радянською владою, яка взяла під контроль аеропорт у 1951 році, щоб розгорнути там МіГ-15 та ЯК-19, найсучасніші радянські винищувачі того часу. Згодом тут розташувався 87-й угорський вертолітний полк Баконь.

Аеропорт, який раніше перебував у руках військових, держава безкоштовно передала муніципалітетам Веспрема та Сенткіралі. Два населених пункти виставили на продаж територію площею 440 га та майно на ній. Переможцем тендеру стала компанія BudaWest Airport Holding Zrt. (належить англійським , американським та угорським інвесторам), яка заволоділа аеропортом у листопаді 2006 року. Компанія зобов’язалася розпочати експлуатацію громадського комерційного аеропорту протягом двох років.


Утім у 2020 році стало відомо, що ця територія продається за 110 мільйонів форинтів, а поряд з аеропортом був збудований логістичний центр Міністерства оборони Угорщини.



Слідкуйте за нами у Facebook та Instagram.

Також підписуйтесь на наш Telegram та Youtube.

Дізнайся першим!


Коментарі

Ще немає коментарів, будьте першим!

Читайте також