Угорський уряд виділив фірмі сотні мільйонів для пошуку найманих українських робітників

9
4

8 червня 2016 року угорський міністр Міхай Варга підписав контракт на загальну суму 450 млн форинтів з Національним фондом зайнятості для реалізації програми "Працевлаштування громадян України на короткострокових роботах".

За цією програмою фірма Horizon2020 Nonprofit Ltd, що зареєстрована у Дебрецені, зобов'язалася до кінця поточного року "посприяти зайнятості в Угорщині" загалом 5250 українським працівникам.

Як з'ясувало видання Magyar Nemzet, ця компанія була зареєстрована 14 травня 2016 року, а 8 червня вже підписала контракт на 450 мільйонів. Договір також включав пункт, що договір залишається в силі, якщо буде виконаний принаймні на 90 відсотків.

"Де ж українці?", - риторично запитують журналісти видання. Зокрема Ласло Матяш, керівник Horizon2020 Nonprofit Ltd, повідомив, що фірма не займається безпосереднім працевлаштуванням, а лише допомагає за навчанням та надає консультації. За його словами нещодавно представники уряду перевіряли їхню діяльність і залишилися задоволеними результатами. Однак яку кількість українських робітників вдалося працевлаштувати назвати не зміг...

У Міністерстві національної економіки повідомили, що всього за 9 місяців цього року було надано 10 760 дозволів на роботу для представників "третіх країн", тоді як минулого року тільки 6303. Переважно це громадяни України та Сербії. Однак журналісти вважають, що ця цифра вводить людей в оману, оскільки з липня 2017 року серби і українці мають право працювати без спеціального дозволу, зважаючи на дефіцит робочих рук в Угорщині.

Також було з'ясовано, що Horizon2020 справді займається скоріш медіа-компанією, ніж прямим рекрутингом працівників. Зокрема на рекламу послуг в Україні було витрачено минулого року 82,6 млн форинтів, а цього року вже 125, 7 млн форинтів.

Згідно програми, 900 тис форинтів пішло на юридичну підтримку проекту, 1 млн форинтів - на держзакупівлі, зарплати для двох керуючих директорів - 500 тис форинтів на місяць, українського партнера, менеджера та водія (600 тис форинтів на місяць кожному). Оренда офісу коштувала 2,2 млн форинтів. Витрати на відродження для однієї людини - 600 тис форинтів. Представники українського офісу витратили 4,8 млн форинтів, а також 12 млн форинтів - на тренінги.

Журналісти роблять висновок, що діяльність такої фірми немає жодного сенсу. Адже більшість українських заробітчан шукають роботу в Угорщині самостійно або через інших посередників.

Щодо власників Horizon2020 Kft, то вони, як виявилося, мають добрі політичні зв'язки. Зокрема з представниками проурядової партії "Фідес" на чолі з прем'єр-міністром Віктором Орбаном.

Тим часом, КМКС наполягає на змінах 7 статті освітнього закону, посилаючись на рішення Венеційської комісії. 

Коментарі

А
Андрій

Чи можна зсилку на первоісточник статті в угорській прессі.

К
Крістіан

Я просто в шооці. Розводіли мадярські. Розпилять бабки просто так. То котрий шофер 2000 євро в україні заробляє? І на рекламу коло 700 тис євро потратили?? нема правди в світі!

П
паромщик

іван ти не з полонини іанушка

І
Іван

Та що тут дивного - мадяри пилять бюджетні кошти. Вони ж по крові московитам дуже близькі - і ті, і ті угро-фіни. Чому б вони мали діяти інакше?

Читайте також