Україна повністю готова до впровадження системи зовнішнього тестування

13
0

Вважає ректор ЗакДУ Федір Ващук

Система зовнішнього тестування виправдовує себе на 100%, — заявив цього тижня на засіданні Ужгородського прес-клубу ректор Закарпатського державного університету Федір Ващук.

Якщо спочатку деякі сумніви і були стосовно доцільності й об’єктивності впровадження експерименту, то вже тепер можна робити певні позитивні висновки. Інноваційна система уніфіковує знання усіх без винятку школярів та робить прозорою вступну кампанію.

x09Інша справа - вимоги до учасників тестування. Федір Ващук оцінює їх як надто суворі для випускників загально –освітніх закладів. Скажімо, запитання з української мови при вступі до ЗакДУ набагато простіші у порівнянні з тими, що були представлені в шкільних тестах. Непереливки виявилося представникам національних меншин, котрим важко було впоратися з цим завданням. Відтак, ректор прогнозує всього 5-10% позитивних результатів зовнішнього тестування в Закарпатті. Чи справдяться його прогнози дізнаємося 18 червня, коли Міністерство освіти і науки України оголосить результати.

x09Наразі невідомо, чи наступного року експеримент застосують у всіх школах України. Адже, не дивлячись на його безперечну ефективність, він вимагає великих фінансових затрат і трудових ресурсів.

x09Цьогорічна вступна кампанія до Закарпатського державного університету мало чим відрізнятиметься від попередніх. Додаткового іспиту з іноземної мови, який вводиться в інших вищих навчальних закладах Закарпаття, не буде. Прозорості вступним випробуванням додасть вищезгадана експериментальна система тестування, а також новітні комп’ютерні програми, які практично унеможливлюють зовнішнє втручання в процес іспиту. Абітурієнти, які вирішили поступати на факультет правознавства, можуть не хвилюватися з приводу відмови ЗакДУ у збільшенні на цю спеціальність ліцензованого обсягу. Він і надалі залишається найбільшим серед усіх вузів області. На денну і заочну форму навчання тут можуть прийняти 170 осіб. Враховуючи великий конкурс під час вступної кампанії та побажання численних абітурієнтів, керівництво факультету звернулося до Міністерства освіти і науки України з пропозицією збільшити кількість місць для прийому на спеціальність „Правознавство”. На жаль, у зв’язку зі скрутною фінансовою ситуацією у державі (а така справа передбачає збільшення фінансових витрат), Закарпатському державному університету, як і всім без винятку вузам України, тимчасово відмовлено у збільшенні ліцензованого обсягу.

x09З приводу ситуації навколо басейну „Спартак”, то конфлікт триває. Нагадаємо, на першому засіданні сесії новообраної Ужгородської міської ради, було винесено питання про повернення СОК „Під замком” у комунальну власність міста. Наразі комплекс знаходиться на балансі ЗакДУ. Депутати перенесли прийняття рішення, визнавши необхідність вивчення питання. Федір Ващук, керуючись „Законом про освіту” має намір довести (при необхідності у судовому порядку) неправомірність дій депутатів. Згідно з цим юридичним документом, все майно та споруди, передані в оперативне управління вищому навчальному закладу, не можуть бути вилучені.

Ужгородський прес-клуб

Коментарі

Ще немає коментарів, будьте першим!

Читайте також