Україна та Словаччина підписали угоду про малий прикордонний рух

10
0

угода поширюються на мешканців 295 населених пунктів Закарпаття

Міністр закордонних справ України Володимир Огризко та міністр закордонних справ Словацької республіки Ян Кубіш підписали угоду між Україною та Словаччиною про місцевий прикордонний рух, повідомляє прес-служба МЗС України.



Угодою встановлюється спрощений порядок перетинання кордону мешканцями прикордонних областей України і Словаччини, які проживають в межах 50-кілометрової зони від спільного державного кордону.


Положення угоди поширюються на мешканців 295 населених пунктів Закарпатської обл. України (близько 400 тис. осіб) та 299 населених пунктів Словаччини. Мешканці прикордонної зони отримуватимуть дозволи на спрощений перетин кордону з правом перебувати в межах прикордонної зони сусідньої держави не більше 30 днів з дати в`їзду. При цьому термін загального перебування не може перевищувати 90 днів упродовж кожних 180 днів.


Умовою для отримання дозволу є трирічний термін постійного проживання в населених пунктах прикордонної зони. Право на отримання дозволу матимуть також члени сімей (подружжя, діти, тощо), на яких ценз осілості (3 роки) не розповсюджується.


Документами, що підтверджують постійне проживання в прикордонній зоні, є паспорт громадянина України та довідка про місце постійного проживання, видана компетентним органом України. Мешканці прикордонної зони здійснюватимуть поїздки на територію іншої договірної сторони за посвідченням на спрощений перетин кордону та за наявності паспорта.


Дозвіл видається на термін до п`яти років (та не менше, ніж один рік) консульськими установами держави в`їзду у можливо стислі терміни, але не більше 60 днів з дати подання заяви. Як виняток, в обґрунтованих випадках, термін розгляду заяви може бути збільшено до 90 діб. Багаторазові перетини кордону громадянином у минулому братимуться до уваги при розгляді документів, тобто враховано принцип bona fide заявника.


У разі порушення умов перебування в межах прикордонної зони передбачається накладення санкцій у вигляді заборони в`їзду або випровадження міграційною службою.


Угода враховує потреби прикордонних регіонів України, зокрема Закарпаття, в частині забезпечення вільного пересування мешканців прикордонних регіонів, зміцнення прикордонної торгівлі, соціального та культурного обміну, а також регіонального співробітництва.




Коментарі

Ще немає коментарів, будьте першим!

Читайте також