Українська короткометражка отримала в Каннах перший приз

10
2

Учора ввечері завершився 64-й Каннський фестиваль.

Напередодні стали відомі лауреати програми «Особливий погляд» і конкурсу короткометражних фільмів, Золоту пальмову гілку в якому отримав фільм українки Марини Вроди «Крос». 

Було ясно, що без нагороди не залишиться Мохаммад Расулов, чий фільм «Прощавай» нелегально вивезений з Ірану: йому присуджено приз за режисуру. Журі «Особливого погляду» під керівництвом Еміра Кустуріци не оминуло й унікальну документальну драму Кім Кі Дука «Аріранг». Корейський режисер знімає своє відшельницьке життя в наметі після розриву зі світом кіно: п'яні очі, брудні п'яти і люто надривна пісня, що рветься з його вуст. Мало хто зважився б показати себе в такому вигляді: Кім Кі Дук не побоявся і був нагороджений за сміливість свого радикального жесту. 

«Аріранг» розділив головний приз «Особливого погляду» з «Зупинки на шляху» Андреаса Дрезена. 

Закрився «Особливий погляд» фільмом «Олена» Андрія Звягінцева, який постав одночасно гострим соціологом. Ні в якому іншому російському фільмі ми не бачили такого виразного контрасту, реального вибухового антагонізму двох світів. Між хай-тековские гламуром «вищого світу» і диким плебейським пейзажем міських околиць метається Олена - колишня медсестра, що стала дружиною-служницею багатія, але всім серцем страждає за непутящого сина-пофігіста. 

Нагородами не виявилася обділена й Україна. Українсько-французький «Крос» Марини Вроди отримав Золоту пальмову гілку в номінації «Кращий короткометражний фільм». Крім стрічки української кінематографістки, в конкурсі брали участь ще 8 короткометражок з різних країн. Сюжет картини, яка обійшлася авторам всього в 3,5 тис. євро, невигадливий, що визнавала сама пані Врода: «Діти біжать крос. Я розповідаю про те, як ми його бігали і як все ще будуть його бігати ».

Коментарі

X
xgfrrff

cvhK87 bdxsqounyuzr

G
Geralynn

Super informative wirting; keep it up.

Читайте також