Унікальний проєкт: На водоймах Словаччини з'явилися плавучі острови для порятунку зникаючих птахів (ФОТО)

31
4

Перший плавучий острів у Словаччині спустили на воду на водосховищі поблизу міста П’єштяни, на заході Словаччини. Зробила це з нагоди Всесвітнього дня води Державна охорона природи СР. Водолази закріпили його на дні водойми.

Однак цей острів не для потреб відпочивальників, а для птахів, які вимирають з вини людини. Унікальний проект замінить колишні місця гніздування зникаючих видів птахів.

«Плавучий пташиний острів призначений для водоплавних птахів, які століттями жили та гніздилися на річці Ваг. Деякі види, як, наприклад мала крячка, тут уже вимерли, інші знаходяться на межі зникнення. Мета таких островів - врятувати їх», – каже орнітолог Йозеф Рідзонь зі Словацького орнітологічного товариства.

«Острови мають розміри 15 на 19 метрів, виготовлені із залізобетонної конструкції та засипані річковим гравієм, захищені від хижаків спеціальною огорожею», - розповів директор відділу проектів Міхал Адамец.

Острів імітує справжні острови з гравію, які колись були поширені на цій річці. Наприклад, звичайна крячка потребує таких місць без рослинності, інакше не буде гніздуватися. Навіть його яйця кольору гравію, щоб бути непомітним. Тут також мають знайти місце крижень, а також рідкісна біла нічна чапля, яка може зникнути через осушення боліт.

Після зарегулювання річки Ваг у минулому столітті багато природних ареалів зникли, а гравійні острови або повністю знищені, або зарослі.

Всього у Словаччині вирішили наразі встановити шість плавучих "пташиних" островів. На цих островах природоохоронці очікують побачити гнізда десятків різних птахів, які втратили своє природне середовище існування, що призвело до різкого скорочення їх чисельності.

Річки та водно-болотні угіддя є одними з екосистем, які найбільше постраждали від діяльності людини. Справа у тому, що в радянські часи на річці Ваг збудували 22 греблі та гідроелектростанції. Це негативно вплинуло на природнє середовище, насамперед для птахів. Таким чином водоплавні птахи втратили можливості для природного гніздування. Плавучі острови будуть використовуватися не лише для гніздування, а й як місце для відпочинку.

Загалом шість пташиних островів коштуватимуть 2 385 092 євро. За словами природоохоронців, це не так вже й багато, якщо брати до уваги цінність птахів. Побудувати острів на дні річки буде значно дорожче.

Плавучий острів є новинкою для Словаччини, але подібні заходи для збереження водних видів птахів вже є поширеними в інших європейських країнах.


Слідкуйте за нами у Facebook та Instagram.

Також підписуйтесь на наш Telegram та Youtube.

Дізнайся першим!



Коментарі

НФ
нижньому фашику

Подиви скільки хлопців з Закарпаття гине на війні , а потому замлівай про русинів , паскуднику

ФН
Фашизму ні!

І знову тут руські (русини) описують про свій фашизм, що вони кращі за верховинців.

Ю
Ю.П.

Коротко НІ. (

Р
РУСИНИ

Наші браття дбають про навколишнє середовище , в котрому живуть в гармонії з природою і самими собою . Людяність і дбайливе ставлення до дикого тваринного світу викликає захоплення . P.S. ци буде даколи так і у нас , у нашому КРАЇ ?

Читайте також