Увесь дах одного з ресторанів Мукачева вкрили сонячними панелями (ФОТО)

13
2

Мешканці міста ще з грудня місяця минулого року могли помітити, як на одному з ресторанів Мукачева практично весь дах вкритий сонячними панелями. Саме це місце виявилось найбільш ідеальним для розміщення батарей.

Редакція Мukachevo.net вирішила поцікавитись у власника  панелей Івана Васильовича, чому саме та з якою метою  їх було встановлено.

Як зазначив Іван Васильович він звернувся у відповідну фірму, яка встановила для нього 30 кіловатну сонячну електростанцію.  Ці панелі  живлять його квартиру на 2 поверсі, а надлишок продається у мережу по «зеленому тарифу». Панелі  досі працюють справно та без жодного збою.

— Я їх поклав у грудні минулого року, на 30 кіловат, адже по закону більше не можна. Зараз вже 5-й місяць, працює дуже технічно, справно, без ніяких збоїв. За цей період не було жодної несправності, – розповідає Іван Васильович.

Логіка проста: чим більше на панелі за добу світить сонце, тим більше вона виробляє енергії.

— На вироблення енергії сильно впливає світлова доба. Звісно зимою менше, але коли є сонце і холодно вони найбільш ефективно працюють. Тому ми використали ресторанний дах, адже саме тут дуже ідеальне розміщення — цілий день, як зранку так і після обіду світить сонце, – значив пан Іван.

Загальна схема проекту стандартна, батареї живлять квартиру, а надлишок продається у мережу по "зеленому тарифу". Як відомо, за зайву електроенергію Обленерго платить не «зі свого карману», користувач отримує гроші, ті які виділені з Євросоюзу в рамках розвитку цієї програми.

Раніше Мukachevo.net  повідомляло, що вже через 4-6 років система здатна не тільки повністю окупити себе, а й навіть почати приносити прибуток.

— У мене є програма на телефоні, яка кожен день показує, скільки воно виробило електроенергії. Просто приходиш в Обленерго, отримуєш накладну, і я це все бачу прямо на телефоні, – розповів нам Іван Васильович.

За останній час розміщення таких сонячних панелей стає дуже популярним в Україні. Все більше людей розуміють, що це все одно, що вкласти гроші у бізнес, але тут не потрібно ніяких додаткових затрат та клопіт. Все працює само.

— Мені дуже сподобалось те, що тут не потрібно робочу силу, поклав і воно само працює, а за лічильником проходить контроль. Я  надивився на це все за кордоном, взнавав як воно працює і що з того буде.  Особливо потрібно відмітити, що це екологічно чисто та безпечно, а я великий прихильник цього, – розповідає Іван Васильович.


Мukachevo.net  вже не одноразово розповідало про ці проекти, тому пропонуємо вам подивитись інші статті на цю тему:

Коментарі

1
111

Ой, молодець чоловік

Ц
Цікаво

хто дозволив зелений тариф у таку "квартиру на другому поверсі", та як так вийшло що дах комерційного приміщення виявився межами приватного домогосподарства. Дивина

Читайте також