Ужгородська греко-католицька семінарія відзначила 230-річчя

22
0

вона є найстаршим вузом Закарпаття

Ужгородська греко-католицька духовна семінарія – відсвяткувала 230-річчя діяльності. Про це сьогодні, 8 грудня, повідомив власкор ЗІКу.

Як розповів ректор семінарії отець Тарас Ловска, нині освіту тут здобувають 102 семінаристи, ще 24 п’ятикурсники перебувають на практиці безпосередньо при церквах, щоб побачити життя священиків та переконатися у правильності намірів щодо обраного життєвого шляху.

Потреба у священиках греко-католицької єпархії Закарпаття становить щонайменше 200 осіб (зареєстровано близько 400 громад).

Керівники семінарії засвідчили, що не отримують державної підтримки, а студенти закладу дискриміновані відсутністю пільг, якими користуються студенти інших навчальних закладів. Диплом про богословську освіту в Україні офіційно не визнається.

«Я не знаю ще однієї такої європейської держави, де теологія не визнавалася б як наука. У сусідніх державах її вивчають на окремих факультетах при університетах. Україна приєдналася до Болонської системи освіти, проте досі ігнорує теологію та богослов’я. До речі, у Чехословаччині навіть при комунізмі в університетах діяли теологічні факультети. А в Україні на державному рівні багато говориться про духовність, але що насправді робиться, щоб її підтримати?», – говорить єпископ Мукачівської греко-католицької єпархії Мілан Шашік.

Семінарія діє завдяки пожертвам вірників, фінансуванню з єпархії, допомагають християни з інших країн світу та самі ж студенти, окрім малозабезпечених.

Вихованці семінарії вивчають теологічні дисципліни, а особливу увагу приділяють вмінню висловлювати думки та співу. Крім того, семінаристів долучають до господарської праці: при семінарії вирощують власних курей, свиней, овочі у теплицях.

Історія семінарії сягає 1744 року, коли у Мукачеві було засновано богословську школу. Згодом семінарія діяла у стінах Ужгородського замку, який імператриця Марія-Терезія подарувала Мукачівському єпископу Андрію Бачинському. На стінах горища замку досі збереглися надписи семінаристів, які тут мешкали.

У священики висвячено понад 60 випускників семінарії, ще 20 здобувають подальшу освіту за кордоном. Вік нинішніх студентів – від 17 до 38 років.

Коментарі

Ще немає коментарів, будьте першим!

Читайте також