Ужгородські депутати готові віддати свої повноваження

10
3

Сьогодні народні обранці обласного центру Закарпаття ухвалили безпрецедентне рішення

На нинішньому засіданні сесії Ужгородської міської ради було поставлене питання про передачу повноважень міської ради виконкому у разі, якщо міський "парламент" буде розпущено. За словами міського голови Сергія Ратушняка, дану пропозицію він вніс для того, аби вберегти депутатів від дострокового припинення повноважень через можливий запуск в дію механізму імперативного мандату щодо депутатів від деяких політичних сил, серед яких він назвав БЮТ і "Нашу Україну".
При цьому, третім пунктом проекту рішення передбачалося ввести до складу виконкому в разі визнання міськради недієздатною, ряд нинішніх депутатів. Серед них - Василь Цірик, екс-керівник фракції БЮТ в міськраді, якого рішенням партійного керівництва в числі інших депутатів від БЮТу було позбавлено членства в цій політичній силі, Віктор Феєр, керівник фракції Партії регіонів, представник "Пори" Богдан Кинів та керівник фракції "Наша Україна" Ярослава Гасинець. Проте "нашоукраїнці" відмовилися від своєї квоти в сумнівному виконкомі, а "регіонал" Феєр запропонував замість себе іншу кандидатуру.
В кінцевому підсумку за ініційований міським головою проект рішення проголосували 33 депутати Ужгородської ради, за винятком фракції "Наша Україна" в повному складі та ще, ймовірно, чотирьох депутатів з БЮТу. Всього в міськраді 50 депутатів, крім того, 51-им право голосу має міський голова.
Як вважає депутат міськради від фракції "Наша Україна" Олег Диба, насправді мер міста прийняттям такого рішення лише розв’язав собі руки. Адже після сьогоднішнього голосування він, в разі виникнення "імперативної" кризи, сам може ініціювати або прискорити розпуск ради шляхом виведеня з неї депутатів своєї фракції "Народна", аби всі найважливіші питання життя обласного центру перейшли у відання виконкому. Тобто, простіше кажучи, мера С.Ратушняка.
Депутати від "Нашої України", зауважив Олег Диба, не мають підстав остерігатися введення імперативного мандату, оскільки не беруть участі в сумнівних голосуваннях в міськраді. Відповідно, не потребують такої "опіки" з боку міського голови, а тому й не голосували за відповідний проект рішення. На його думку депутати, які свідомо віддають свої повноваження, викликають, мяко кажучи, здивування.
Певні запитання, на думку депутата, викликає і кваліфікація юристів виконкому, які, вочевидь, не знають, що закон "Про місцеве самоврядування в Україні" передбачає виключні повноваження міської ради, які не можуть бути делеговані виконавчому комітету.

Коментарі

М
Мартин

рата здавайся. шизік

Р
Рая

Боже!яких дебілів обрали.А деж прокурор міста,або він теж член виконкому.

А
Атар

Прокурор Ужгорода Тацюн - у Рати на зарплаті

Читайте також