Ужгородську та району медицину об’єднають (ВІДЕО)

4
0

Як буде розвиватися вже найближчими місяцями медична галузь Ужгорода та району йшлося минулої п’ятниці під час проведення дня управління.

Головні лікарі обласних закладів краю, керівництво обласного центру та Ужгородського району разом з медичною спільнотою обговорювали новітню стратегію розвитку галузі з якою ознайомив присутніх начальник обласного управління охорони здоров’я Роман Шніцер. Йшлося про створення медичного центру другого рівня, який би об’єднував Ужгород та Ужгородський район. На черзі – інтеграція - Перечинщини та Великоберезнянщини.

Головна кінцева мета медичної новації, яка об’ єднає кадровий та фінансовий потенціал медичної галузі – максимальне наближення якісної комфортної медичної допомоги до населення як міста так і сіл.

«Другого рівня надання медичної допомоги в Ужгородському районі немає, - наголосив Роман Шніцер. Натомість запропоновано другий рівень надання медичної допомоги для жителів Ужгородського району на рівні кращих лікарень області. У Чопі та Середньому будуть діяти центри первинної медико-санітарної допомоги, вся амбулаторно-поліклінічна та консультативна допомога першого рівня буде забезпечена. Цілком логічним є створення Чопської міської лікарні» - зазначив очільник медиків області.

Готовність та необхідність цих змін підтримав і головний лікар Ужгородської ЦМКЛ Іван Курах, який завважив, що в місті зосереджений потужний не тільки лікарський, але й науково-проферсько викладацький потенціал. «Я переконаний, що наші колективи стаціонарної допомоги використовуються не до кінця. Потрібно продумати варіант, що другий рівень надання медичної допомоги буде надаватися не тільки мешканцям Ужгородського району, але й Великоберезнянського та Перечинського.

На першом етапі має бути сильна сімейна медицина, шикарна «швидка допомога» і хороша стаціонарна база. Ми готові взятися за цю роботу» - підсумував головний лікар.

Попри необхідність, доцільність та актуальність змін в структурі надання медичної допомоги мешканцям району та міста лунали й певні застереження. Як приклад наводилося останнє блокування депутатами м. Ужгорода рішення про передачу частини другої поліклініки для обслуговування мешканців району.

Також окремо головний державний санітарний лікар Закарпатської області Володимир Маркович поінформував присутніх про стан санітарно-епідеміологічного благополуччя в Ужгороді та Ужгородському районі, акцентувавши увагу на основних спільних проблемних питаннях: якості питної води, продуктів харчування та повітря.

Думку про те, що дві регіональні галузі медицини -Ужгорода та Ужгородського району доцільно розглядати як одне ціле – підтримали всі присутні. Адже об'єднання не тільки дозволить раціонально фінансувати галузь, але й у повній мірі використовувати наявні медичні кадри.

Перші кроки реформування медицини району та міста будуть втілені у липні цього року. А в вересні на пропозицію мера Ужгорода та керівника Ужгородського району буде проведена безпрецедентна спільна сесія депутатських корпусів району та обласного центру на якій будуть остаточно розставлені всі акценти у подальшому розвитку та фінансуванні медичної галузі обласного центру та Ужгородського району

Коментарі

Ще немає коментарів, будьте першим!

Читайте також