Ужгородський "Дивосвіт" співрацюватиме з “Microsoft”

8
0

Інформаційно-реабілітаційний центр для дітей та молоді з вадами зору “Дивосвіт”, котрий урочисто відкрили цього четверга, справді розширюватиме світ для своїх підопічних: тут із ними працюватимуть фахівці, допомагаючи адаптуватися до активного життя в суспільстві; їх навчать працювати за комп’ютером, застосовуючи спеціальні програми; зроблять для них доступними електронні книжки, що важливо не тільки у плані отримання освіти, а й для розширення кругозору та здобуття певної незалежності.

Все це стало можливим головним чином завдяки ініціативності й цілеспрямованості Оксани Богданець - голови правління Ужгородської міської громадської організації інвалідів зору “Дивосвіт”.

Саме пані Оксані належить ідея створення такого центру, вона написала відповідну програму і виграла під неї грант “Карпатського фонду” в розмірі 13 тис. євро. Ці гроші пішли на закупку меблів, комп’ютерів, літератури, враховано й майбутню зарплату працівникам. А приміщення під центр площею 34 м2 ще до того виділила Ужгородська міська рада на вул. Новака, 10. Правда, зібрати гроші на ремонт було зовсім не легко, тому роботи завершили аж у кінці грудня минулого року. Звісно, без помічників-добровольців та спонсорів нічого б не вийшло, тож під час відкриття їм вручили грамоти і щиро подякували.

На святі було дуже багато гостей - педагоги і медики, представники мерії й ОДА, студенти і діти, ті, хто допомагає “Дивосвіту”, і ті, для кого він працюватиме. Представник корпорації “Microsoft”, котрий спеціально приїхав з Києва, розповів про співпрацю в рамках проекту “Відкритий світ інформаційних технологій”. Фактично, при “Дивосвіті” працюватиме ще один центр - супроводу студіюючої молоді з глибокими порушеннями зору “Стимул”, - в якому людям із вадами зору (причому не тільки молодим) за допомогою спеціального ліцензійного програмного забезпечення розширять можливості доступу до інформаційних технологій. І що важливо, після успішного проходження курсу з 12 навчальних годин на місяць та 8 годин вільного доступу до Інтернету слухачі отримають іменний сертифікат програми “Світ безмежних можливостей” корпорації Microsoft, що гарантує якість знань і навичок, а відтак посприяє у працевлаштуванні.

Оскільки для користувачів з вадами зору потрібне програмне забезпечення з “озвучкою”, а воно займає великий обсяг пам’яті, таким людям удома краще мати персональний комп’ютер. Та не в кожного виходить його придбати. Тому Оксана Богданець принагідно попросила присутніх та всіх небайдужих приносити на вул. Новака, 10 непотрібні старі комп’ютери, і вони тут отримають друге життя: їх роздадуть підопічним.

Узагалі, свято відкриття “Дивосвіту” вийшло напрочуд теплим і душевним. Звучали вірші - або написані інвалідами зору, або декламовані ними, - які розчулювали до сліз, танцювали дітки, в тому числі й із садочка № 20, де є спеціальна зорова група, виступали гості й майбутні працівники центру (тифлопедагог і викладач комп’ютерних курсів), управління праці та соцзахисту міськради подарувало “іменинникам” мобільний телефон. А завершилося все символічним перерізанням червоної стрічки. З наступного тижня “Дивосвіт” уже працюватиме в звичайному режимі.

Коментарі

Ще немає коментарів, будьте першим!

Читайте також