Ужгородський мікробіолог відомий на всю Україну

13
0

Багато десятиліть існує громадська організація “Українське науково –медичне товариство мікробіологів, епідеміологів та паразитологів імені Д.К.Заболотного” та його Закарпатська філія. Засновниками філії були видатні вчені та практичні працівники краю: проф. Волович Н.І., проф. Кішко О.М., а також працівники санепідслужби області Грищенко М.Ф., Толчинська Р.Н., В.Н.Адамович, Дякіна Г.С. та багато працюючих і на сьогодні в санепідслужби області.

 

В листопаді 2011 року відбувся ХУ з´їзд товариства у м. Харкові на базі провідного в країні інституту мікробіології та імунології ім. І.І.Мечнікова Національної Академії медичних наук України.
 Одна тільки тематика з´їзду викликала значну зацікавленість фахівців України, Росії, Білорусії, Польщі, Болгарії, Куби, Словаччини, Німеччини, Сербії, Молдавії.
 
На цій сторінці висвітлюємо тільки історичні аспекти діяльності фахівців з мікробіології, епідеміології, паразитології за 125 років існування Харківського мечніковського інституту. Дореволюційний період тісно пов´язаній з іменами Ю.Ю. Моте, Н.А.Протопопова, які вивчали методику виготовлення вакцини проти сказу в лабораторії Л.Пастера (Париж) в 1887 році та стали її виготовляти та використовувати в Харківській Пастерівській станції. Слід підкреслити, що другою (після Парижської) в світі була Одеська Пастерівська станція, організатором якої був Ілля Ілліч Мечніков.
 
В історії мікробіологічної, імунологічної науки чільне місце займав проф. Волович Наум Ісакович (на фото 1956 р.), який працював і в Ужгородському науково – дослідному інституті епідеміології, мікробіології та гігієни (інститут існував до 1962 р.). Єдине джерело наукових робіт видане в 1961 році з провідною участю у проф. Воловича Н.І., який був заступником  директора інституту. В збірнику унікальні матеріали щодо дифтерії, кашлюка, грипу, сказу, гепатитів, віспи корів, кліщового енцефаліту, Ку –лихоманки, лептоспірозу, токсоплазмозу, правцю та інш.
 
На з´їзді вітали вченого у галузі вірусології та епідеміології, організатора медичної науки, члена – кореспондента Національної академії наук України, Академії медичних наук та Російської академії медичних наук, заслуженого діяча науки і техніки України Аркадія Федоровича Фролова ( з нагоди 80 –річчя від дня народження). Монографії, підручники, статті, виступи цієї шанованої у світі людини є основою в підготовці кадрів мікробіологів, вірусологів, епідеміологів.
 Учасники з´їзду заклали стеллу пам´яті мікробіологів і епідеміологів Радянського Союзу, репресованих та розстріляних за “справою мікробіологів” в період 1929 – 1953 років.
 
Про роботу секцій “епідеміологів”, “мікробіологів”, “паразитологів” в ході проведення  буде висвітлено в наступних сторінках ВЕБ –сайту ДЗ “ Закарпатської обл СЕС”. З матеріалами з´їзду в повному обсязі можна ознайомитися  в облсанепідстанції  (м.Ужгород, вул.Собранецька, 96).

Коментарі

Ще немає коментарів, будьте першим!

Читайте також