Ужгородський пологовий будинок відкриє платні палати

62
0

також підняли вартість аборту й лікування безпліддя

Ужгородський міський перинатальний центр (УМПЦ) запроваджує ряд платних послуг, зокрема, планується відкрити 10 платних палат надання акушерської допомоги. Про це сьогодні, 31 березня, власкорові ЗІКу повідомив головний лікар Ужгородського міського перинатального центру Володимир Симулик.



Міський заклад несе навантаження обласного: половина його пацієнток з периферії, а 150 ліжок перевантажені на 30 %. Протягом року тут приймають до 4 тис. пологів (з них третина – патологічні). Місто виділяє на пологовий будинок 10 млн грн у рік, але 80% цих коштів іде на зарплату колективу із 410 осіб та оплату комунальних послуг. Збільшити ж бюджетне фінансування закладу місто не має права, оскільки бюджет УМПЦ визначається за формульним розрахунком (в Ужгороді 67 тис. жіночого населення) і затверджується в Міністерстві фінансів та Кабміні згідно з Бюджетним кодексом. Тому, пояснив Володимир Симулик, заклад не може відмовитися від пожертв пацієнтів до спеціального благодійного фонду, однак це не є обов’язковою умовою для того, аби в жінки прийняли пологи. Натомість «спецрахунок» допомагає справитися із дорогим лікуванням немовлят. Так, протягом минулого року у палаті новонароджених проліковано понад 200 діток. З них 12 народилися з вагою менше кілограма, легенева система у них незріла, а лише одна доза необхідного у таких випадках препарату коштувала 7 тисяч гривень (доз необхідно від 2 до 4, і це лише двадцята частина лікування, а ні батьки, ні заклад, таких витрат самотужки не осилять).



Крім того, УМПЦ вводить окремі платні послуги (їх перелік, за постановою Кабміну, може нараховувати 52 пункти). Досі платними тут були лише аборти та лікування безпліддя.



Вже через місяць у пологовому будинку відкриють 10 платних палат – по 150 грн. за добу (тобто в середньому 750 грн. за час перебування в закладі). В. Симулик переконаний, що охочих мати покращені умови виявиться достатньо, прогнозує навіть, що vip-палати будуть заброньовані наперед. Кошти за перебування в них створюватимуть резерв, який використовуватимуть для соціально незахищених породілль.



«Недолуга державна фінансова політика спричинила ситуацію, за якої ми не маємо чіткого розмежування між соціальним пакетом допомоги, яку ми зобов’язані забезпечити, та додатковими медичними послугами, а тому іншого виходу в умовах економічної кризи, ніж переходити на платні медичні послуги, ми не маємо», – каже Володимир Симулик.




Ужгородський міський перинатальний центр підняв вартість штучного переривання вагітності й лікування безпліддя. Про це 27 березня повідомив головний лікар Ужгородського міського перинатального центру.



Вартість аборту збільшена із 55 до 150 грн, а лікування безпліддя – з 257 до 500 грн. Розцінки наразі ще проходять офіційне затвердження.




Коментарі

Ще немає коментарів, будьте першим!

Читайте також