Ужгородський замок порине в епоху середньовіччя

20
0

У неділю там для всіх – День відкритих дверей

Наближається Міжнародний день музеїв (18 травня), який традиційно стає для всіх музейних установ професійним святом, на котре господарі оголошують День відкритих дверей. Не забули про празникування і в Закарпатському краєзнавчому музеї, яке пройде у неділю, 17 травня.

За словами завідувачки відділу музею Ольги Бугір, свято у замку проводиться уже втретє й вабить до себе щодалі більшу кількість відвідувачів. Воно й не дивно, адже програму  організатори пообіцяли насичену: своє ремесло наживо покажуть ткачі, ковалі, різьбярі, майстри лозоплетіння та багато інших народних умільців. Діятимуть у замку й нові експозиції. Родзинкою ж стануть середньовічні лицарі, які продемонструють своє бойове мистецтво. У своїй вправності змагатимуться і стрільці.

Головним спонсором святкувань уже вкотре стало крайове відділення Союзу промисловців і підприємців. Його голова Маргарита Мощак відзначила, що, незважаючи на економічну кризу, підприємці вже у лютому зверталися до неї з пропозиціями про організацію свята. І це тішить, констатувала пані Маргарита, оскільки уряд на розвиток музейних фондів у Закарпатті не виділив жодної копійки. Тож за справу доводиться братися меценатам. Прибуток музей має і від відві­ду­вання його експозицій. Щоправда, кажуть працівники, великий наплив туристів у травні перекрив лише фінансові втрати від туристичного спаду, який спостерігався в березні.

Усунулася від свята й ужгородська міська влада. Ба більше, саме її стараннями нині на вул. Капітульній у кількох місцях спотворено архітектурний ансамбль. На дорозі до замку комунальники видовбали й бруківку – невідомо для чого й для яких робіт. Все це наочно демонструє ставлення ужгородської мерії до культури. Та працівники музею намагаються бути оптимістами. У неділю в замку вони чекають на всіх. Вхід, звісно ж, буде  безкоштовним. Діток підприємці пообіцяли пригостити морозивом.

Ярослав ГУЛАН

Коментарі

Ще немає коментарів, будьте першим!

Читайте також