Ужгородці боргують "Уж-тепло" близько 8 млн. грн

5
0

Бюджетна сфера за газ та електроенергію боргів не має

У середу з журналістами зустрівся директор Департаменту міського господарства Ужгорода Віктор Мартин.

Насамперед він повідомив, що з 26 котелень, які перебувають на балансі комунального підприємства "Уж-тепло", 24 уже запустили в експлуатацію. Непрацюючими залишаються котельня "Південна", яку зупинено через енерговитратність, та котельня по вул. Довженка, яку "підстраховує" котельня на Митній. Цього ж дня, 25 листопада, мала засідати протиепідемічна комісія щодо питання: скасовувати чи продовжувати карантин для закладів освіти. Від цього рішення напряму залежить і включення бюджетних автономних котелень. Хочеться сподіватися, що тепло в місті таки буде, адже ліміти на газ отримані, повідомив Віктор Іванович. Бюджетна сфера за газ та електроенергію жодних боргів не має, на відміну від населення, яке боргує теплопостачальному підприємству близько 8 млн. грн.

Як поінформував керівник міського господарства, протягом поточного року було виконано до 95 відсотків від загального обсягу запланованих робіт. (Нагадаємо, у червні управління міського господарства та управління майном міста були реорганізовані в Департамент міського господарства, яке очолив Віктор Іванович Мартин). За виділені на утримання об'єктів міського благоустрою кошти (7 млн. 982 тис. грн.) утримувалися дороги, кладовища, зелені насадження, освітлення, малі архітектурні форми, русло річки, світлофорні об'єкти, проводилося прибирання, озеленення, чистилися каналізаційні мережі тощо. Використано 7 млн. 358 тис. грн. Активно працювали КШЕП (підприємству передано територію колишнього ЖРЕРу № 3), агромікс, КАТП. КШЕП цьогоріч відкрив два дитячі майданчики на кошти від квартплати. Можна вважати це добрим починанням, адже наступного року у місті мають появитися аж 102 нові сучасні дитячі майданчики, а до виконання цієї програми також залучатимуться ЖРЕРи. До речі, вимальовується тенденція: де краще працює ЖРЕР, люди краще сплачують за його послуги. За словами директора Департаменту міського господарства, добре працюють ЖРЕРи №№ 5, 7, 8, "Добробут", поліпшив роботу ЖРЕР № 4. Претензії залишаються до незадовільної роботи підприємства "Підзамок". Департамент сприяє бажаючим створити об'єднання співвласників багатоквартирних будинків, від ЖРЕРів уже відмовилися мешканці 38 ужгородських висоток.

Частина робіт, які проводяться з коштів транспортного збору та спеціального фонду призначень, виконати не вдалося. Так, недоотримано 2 млн. гривень від транспортного збору, оскільки техогляд, який зазвичай закінчується у серпні, МВС продовжило до 15 грудня. Для Ужгорода це значна сума, через ненадходження якої залишилося чимало не відремонтоваих доріг. Завдяки коштам спецфонду (кошти від сплати за земельні ділянки з розрахунку 25 грн. за кв.м.) 7 млн. 426 тис. грн. було направлено на ремонт наших доріг та внутріквартальних територій. Ужгородці, які мешкають у "спальних" мікрорайонах, вдячні міській владі за облаштовані двори. Таких у місті на сьогодні до 60 відсотків. Це вул. Легоцького, Достоєвського. Чорновола, Закарпатська, Загорська, завершуються ремонтні роботи у дворах по вул. Грушевського. Решту дворів, таких як у р-ні залізничної лікарні, по вул. Декабристів, Можайського, куди важко під' їхати "швидкій допомозі" чи пожежній машині, почнуть ремонтувати вже з весни наступного року. Також на весну перенесені плани зробити подібним до проспекту Свободи і проспект у р-ні вул. Легоцького з сучасним освітленням та озелененням. Продовжаться роботи в Боздоському парку, які не вдалося завершити цьогоріч, там з'являться нові атракціони. Відрадно, що покращилася ситуація з міським освітленням. На це місто спрямувало, а Департамент реалізував півмільйона гривень.

Із запланованих до капітального ремонту 20 покрівель на сьогодні завершують останні три, решту 17 вже відремонтували. Кошти в обсязі 640 тис. грн.. за поточний період використали для ремонту водопровідної системи 25 об'єктів. Нині тривають ремонтні роботи по вул. Фединця: тут замінили зливову каналізацію, кабельні мережі, завершується викладання тротуарної плитки (працює фірма, яка викладала високоякісну мозаїчну плитку по вул. Коцюбинського поблизу православного собору) та облаштовується в'їзд на Фединця з вул. Собранецької. Як відомо, наступного року буде реалізовуватися програма "Тротуар". Насамперед, оновляться центральні пішохідні частини, вул. Швабська, вул. Мукачівська, вул. Фединця у напрямку до Перечинського автовокзалу тощо.

Очевидним є те, що 20 млн. грн., які виділялися на утримання міста в поточному році й виконання необхідних робіт, не достатньо. Насамперед, замало коштів для ремонту доріг, житлового фонду й озеленення. Назріла і необхідність замінити близько трьох десятків ужгородських ліфтів, на що потрібно щонайменше 6 млн. грн. Крім іншого, залишаються проблеми з водопровідними мережами, маємо відшукати резерви та збудувати близько двох десятків автономних котелень. Це допоможе нашому місту будь-коли бути готовим до настання зимових холодів й стати незалежним від щорічних газових шантажів. Розпочавши зустріч із приємного повідомлення про наявні ліміти газу й працюючі котельні, Віктор Іванович і завершив інформувати журналістів добрими новинами. В Ужгород наступного тижня надійдуть 100 нових сміттєвих контейнерів, які так необхідні місту, а від понеділка Водоканал збільшує тривалість подачі води в обід з 12.00 до 13.30. (ранковий час подачі води вже продовжили). Через місяць графік подачі води можуть збільшити знову і робитиметься так щомісяця. Залежатиме це від рівня проплат населенням за послуги Водоканалу й відтак фінансового стану підприємства.

Коментарі

Ще немає коментарів, будьте першим!

Читайте також