Ужгородці розповіли, як можна не піти в армію

43
4

Із 1 жовтня на Закарпатті офіційно стартує осінній призов на службу. Як повідомили «Замок» в обласному військовому комісаріаті, цього сезону планують залучити до війська 647 юнаків. З-поміж них – 317 «контрактників» і 330 «строковиків».

Наразі ж у військкоматі триває попередня медична комісія. На офіційний медогляд хлопців, у яких виявили більше двох захворювань, котрі свідчать про їхню непрофпридатність, не покличуть. Втім, імовірно, призив на строкову службу цієї осені в країні пройде востаннє. Надалі, за постановою Кабміну, до війська набиратимуть винятково на контрактній основі.

Найпопулярнішими ж «відмазками» від призову, кажуть у військкоматі, досі залишаються сфальсифіковані недуги, несвоєчасне прибуття на медкомісію й ігнорування повісток. Тож «Замок» вирішив дізнатися, як саме «косять» наші хлопці і скільки вони за це платять.

Спосіб перший: «тягти гуму»

22-літній ужгородець Ігор розповів «Замку» про один із найпопулярніших і найпростіших способів «відкосити» від армії – відстрочку. «Я навчаюся в УжНУ, вступив на держзамовлення, де був недобір. Саме це мене й урятувало. Навчання у виші – гарантоване відстрочення від служби на 4–5 років. Убив двох зайців: і стипендію отримую, і в армії не «гнию». Також можна «перекантуватися» на військовій кафедрі, яка діє при університеті. Тут умови набагато простіші».

Ігор каже, відстрочку можна дістати також за сімейними обставинами. «Але для цього потрібна вагітна дружина, – усміхається хлопець, – двоє і більше дітей. Згодяться і неповнолітні брати чи сестри, яких призовник утримує. Або ж треба бути одиноким татусем. Цей варіант мені не підходить.

Тому я «захворів». Просто не з’явився на один, другий, п’ятий призов… Така недуга обійшлася мені не дуже дорого – я платив лікарям 200 гривень за тиждень, щоб «відлежатися» в період призову. А потім вони оформляли мені медичну довідку – без неї ніяк не можна».

Спосіб другий: 200-300 «зелених» у рік

21-літній Дмитро, також мешканець Ужгорода, від армії «відкупився». «Хоч про таке й не люблять говорити, однак це найпоширеніший спосіб. Мені відстрочка на рік обійшлася в 200 доларів. З мого друга взяли вже на 100 баксів більше. Але декому роблять «знижки», особливо, якщо є знайомі в певних «колах». Тому інший заплатить всього 100 доларів.

Військовий квиток в середньому  коштує 1000–1300 доларів. Для цього треба знайти вихід на когось із комісії у військкоматі. Зазвичай повне «звільнення» від армії оформляється, якщо призовника визнають непридатним до військової служби за станом здоров’я».

Спосіб третій: купити діагноз

21-літньому Вадиму, товаришу Дмитра, «пощастило»: у нього діагностували синдром Вольфа-Паркінсона-Вайта. Це серцеве захворювання хлопець собі… купив. «Більшість членів комісії – лікарі. Із ними можна домовитися. Є цілий офіційний перелік захворювань, з якими до війська не беруть. Але свою непрофпридатність я повинен був довести медичній комісії. Звісно, можна зіграти сценку – зімітувати енурез чи вдати неадекватного... Але простіше знайти надійного лікаря. За певну плату він оформить довідку, де вкаже, як ви мучилися через «свою» недугу. За синдром Вольфа-Паркінсона-Вайта я заплатив 500 доларів. Ціна залежить від хвороби. Іноді за діагноз беруть навіть 1000 баксів, інколи, якщо лікар – родич, то підробить хворобу за коробку цукерок.  Але ж тепер «косити» від армії більше не треба. Думаю, це піде в «мінус» лікарям, бо купувати діагнози вже не буде кому», пише Ірина Бучок, газета "Старий Замок".

Коментарі

Б
Борис

Як відкупитися від армії якщо ти вже служиш там в мене вдома багато проблем сталось

C
Constriarch

Поможем ОТКОСИТЬ от армии на основании Закона Украины "Про альтернативную воинскую службу". Предоставляем полный пакет документов, подтверждающих ваше право на откос. Справочная информация по тел. 093-757-20-34 или в ВК ник constriarch?

C
Constriarch

Поможем откосить от армии на основании Закона Украины "Про альтернативную воинскую службу". http://zakon1.rada.gov.ua/laws/show/1975-12 Стаття 2. Право на альтернативну службу мають громадяни України, якщо виконання військового обов'язку суперечить їхнім релігійним переконанням і ці громадяни належать до діючих згідно з законодавством України релігійних організацій, віровчення яких не допускає користування зброєю. При желании откосить на основании этой статьи необходимо написать заявление о вступлении в организацию. Взамен вы получите: 1. Справку за подписью Констриарха о том, что вы приняты в организацию, являетесь её членом и исповедуете Конституцианство. 2. Копию Протокола собрания основателей об учреждении религиозной общины "Украинская православящая церковь" (при желании можно нотариально заверенную). 3. Копию Устава религиозной общины "Украинская православящая церковь", подписанного 10-ю основателями, который содержит пункт о том, что религия конституцианства запрещает её посл

Й
йончі

не брешіть бо у воєнкоматах беруть гроші щоб пійти у армію на область 300 призовників це чипуха такшо автор статі бреше

Читайте також