В кіосках більше не продаватимуть сигарет

20
0

З 1 квітня 2011 року в Києві забороняється продавати сигарети та алкогольні вироби в кіосках.

З 1 квітня 2011 року вступає в силу рішення № 413/5225 Київської Міської Ради щодо заборони продажу алкогольних і тютюнових виробів в МАФах (малих архітектурних формах), площею менше 40 кв.м.

В рішенні йдеться про те, що в місцях торгівлі, облаштованих в тимчасових спорудах загальною площею менше 40 кв. м, необхідно визнати невизначеними для торгівлі пивом (крім безалкогольного), алкогольними, слабоалкогольними напоями, винами столовими та тютюновими виробами.

Також на час проведення масових заходів, визначених рішенням Київради або розпорядженням виконавчого органу Київради, забороняється продаж пива (крім пива у пластиковій тарі), алкогольних, слабоалкогольних напоїв, вин столових та тютюнових виробів всіма закладами торгівлі.

Голова Київської Міської Державної Адміністрації Олександр Попов на засіданні Київради 31 березня 2011 року виступив з пропозицією відтермінувати рішення ще на 3 місяці, проте депутати не підтримали його. Отже з 1 квітня 2011 року торгівля в кіосках є незаконною.

«Ми вітаємо це рішення Київської Міської Ради, – каже Віталій Черняховський, головний координатор громадянської кампанії «Форум порятунку Києва». – В розвинутих країнах світу ви ніде не побачите, щоб на кожному кроці на вулиці на очі вам потрапляли сигарети. Натомість в Україні сигаретні компанії обплели країну щільною мережею суто своєї шкідливої продукції, яка викликає залежність та зробили цим куріння легкодоступним. Отже, з 1 квітня продаж сигарет та пива в кіосках Києва є незаконним. Наступним кроком має стати позиція МВС, яке має забезпечити виконання рішення, щоб допомогти українцям подолати алкогольну та сигаретну залежність. Крім цього, на нашу думку, важливо закріпити цей попередній успіх Київради прийняттям законопроекту №7457, внесеного народним депутатом Андрієм Пінчуком, що передбачає заборону торгівлі алкогольними і тютюновими виробами з кіосків вже по всій Україні».

«Ми вважаємо це рішення Київради своєчасним і необхідним, – каже Тарас Шевченко, керівник проекту «Київ без тютюнового диму». – Кіоски є  активними порушниками рекламного законодавства. Незважаючи на заборону в законі як зовнішньої, так і внутрішньої реклами тютюнових виробів, всі тютюнові кіоски обвішані рекламними плакатами сигарет. Заборона продажу автоматично прибере незаконну рекламу. Крім цього, саме продавці кіосків часто продають сигарети неповнолітнім, тоді як у супермаркетах, на очах у великої кількості людей, такі порушення майже не відбуваються. Але треба пам’ятати, що заборона на торгівлю сигаретами в кіосках може спричинити зростання продажу сигарет з рук. Щоб не допустити цього, необхідно докласти зусилля правоохоронним органам, припинивши роботу так званих «бабушек».

Довідка

23 грудня 2010 року Київською міською радою було прийняте рішення № 413/5225 «Про деякі питання з упорядкування в м. Києві роздрібної торгівлі алкогольними, слабоалкогольними напоями, вином столовим, пивом (крім безалкогольного) та тютюновими виробами», яке підписав мер Леонід Чернівецький. В п. 2 цього рішення визначено, що місця торгівлі, облаштовані в тимчасових спорудах загальною площею менше 40 кв. м, визнати невизначеними для торгівлі пивом (крім безалкогольного), алкогольними, слабоалкогольними напоями, винами столовими та тютюновими виробами.

Коментарі

Ще немає коментарів, будьте першим!

Читайте також