В Мукачеві проводять комплексне обстеження новонароджених, яке дозволяє виявити рідкісні генетичні та вроджені патології

12
0

Раніше в Україні обстеження проводилося на 4 захворювання, а з минулого року – на 21 рідкісне захворювання. Неонатальний скринінг проводять і в Лікарні святого Мартина.

Розширений неонатальний скринінг дає можливість завчасно виявити лабораторні ознаки захворювання у дитини та якнайшвидше запобігти їх клінічним проявам. Саме раннє виявлення ризиків та призначення лікування дозволяє запобігти розвитку хвороби та створює всі умови для тривалого і повноцінного життя дитини.

У лікарні святого Мартина спростували поширені міфи про цю процедуру:

Міф 1: Орфанні захворювання – невиліковні.

Факт: Всі захворювання, які включені до скринінгу, підлягають лікуванню.

Міф 2: Під час вагітності мені вже робили генетичні дослідження, отже скринінг не потрібен.

Факт: Під час вагітності переважно визначають ризик хромосомної патології та інших захворювань, які є невиліковними. Неонатальний скринінг дозволяє виявити рідкісні спадкові захворювання, які підлягають лікуванню.

Міф 3: Неонатальний скринінг виключає всі генетичні порушення.

Факт: На жаль, ні. На сьогоднішній день існує понад 5000 генетичних захворювань, а скринінг дозволяє виявити лише деякі з них.

Міф 4: Це болісна та небезпечна процедура для немовляти.

Факт: Ця процедура є абсолютно безпечною та безболісною для малечі.

Як відбувається дослідження?

Спершу ви маєте надати письмову згоду на проведення дослідження. На 48-72 годину життя немовляти медичний працівник здійснить забір кількох крапель капілярної крові з п?яточки дитини та нанесе їх на спеціальний тест-бланк. Ці зразки буде передано до спеціальних лабораторій – регіональних центрів неонатального скринінгу, де й проходить дослідження.

Мені під час вагітності вже робили генетичні дослідження. Чи потрібно їх робити моїй дитині?

Так, потрібно. Під час вагітності переважно визначають ризик хромосомної патології та інших захворювань, які є невиліковними. Розширений неонатальний скринінг дозволяє виявляти у новонароджених рідкісні спадкові або вроджені захворювання, які підлягають лікуванню.


Слідкуйте за нами у Facebook та Instagram.

Також підписуйтесь на наш Telegram та Youtube.

Дізнайся першим!


Коментарі

Ще немає коментарів, будьте першим!

Читайте також