В середині Хуста є куток Чехії

33
4

Масарикова колонія, попри власну юність та деяку несолідність порівняно з іншими видатними пам’ятками Хустщини (тисячолітньою Долиною нарцисів, старовинними костелами, вік яких сягає 500—800 років), усе-таки є не менш знаменитою і не менш відвідуваною.

Хуст був підданим Чехословаччини не так багато – 20 років. Але наслідки цього підданства разючі, переконують головний архітектор міста Василь Орос та вчитель-історик Наталія Неметова. Цікаво, що обоє моїх співрозмовників проживають у «чеських» будинках, тож про архітектуру цих будівель вони розповідають не лише як науковці, але і як звичайні мешканці.

— Чехи будували будинки для людського комфорту, — ділиться Василь Орос. — Отож таке житло – це високі стелі, великі кімнати, зручність і, звичайно, якість. До речі, ви не уявляєте, яких неймовірних зусиль мені коштувало знести одну з внутрішніх стін у власному будинку. Вітчизняну цеглину вдариш, хай не кулаком, але молотком, і вона одразу розламається. Чеські цеглини довелося зносити дрилем. А як я здивувався, коли побачив форму блоків! Т-подібні цеглини, ви колись бачили такі? Наші хлопці, що їздять по заробітках, кажуть, що десь, будуючи особняки в Угорщині, Італії, їм траплялося щось подібне...

Розкажіть детальніше про чеське містечко, — прошу В.Ороса. — З точки зору архітектора.

— Стиль «шале», в якому збудований квартал, є досить поширеним у Європі. Це — стиль знаменитих альпійських дачних будиночків або ж містечкових будинків у Швейцарії. Будівля має перший поверх – з цегли, другий – з дерева. А її дах підлаштовано до закарпатського клімату.

А за радянського періоду розбудови міста дахи будувалися пласкі, такі, як і в східних регіонах. Усе мало бути однаковим, і байдуже, що на Закарпатті снігу, дощу випадає набагато більше, ніж, наприклад, у Криму.

Пам’ятаю, мій однокурсник, архітектор, здавав тоді проект на житловий будинок. І пішов показати розрахунки спочатку своєму діду, який теж був зодчим. Той подивився і каже: «Все добре внучку, дуже хороший проект, але дах нікуди не годиться».

Проте зараз бачу, що до сучасних багатоповерхівок повертаються похилі дахи.

Що ще залишила Чехословаччина Хусту, окрім містечка?

— Будинок міської ради, в якому ми з вами зараз розмовляємо. До речі, тут був передбачений кабінет для лікаря і житло для нього. У протилежному крилі можна побачити кімнати, розраховані на ванну, санвузол, кухню... Тобто влада, направляючи лікаря на роботу, одразу ж облаштувала йому помешкання...

Можна ще згадати каналізаційну мережу, що проходить під центром міста. Її труба зроблена з бетону, в ній спокійно може поміститися людина на весь зріст. Якби під час комунальних робіт її не пошкодили, вона б працювала і досі.

— І, звичайно, бруківка, — підключається до нашої розмови Наталія Неметова, вчитель-історик. — Чеській бруківці скоро виповниться сто років, але вулиці, викладені нею, досі найохайніші в Хусті. Свого часу бруківку в центрі міста зняли і поміняли на асфальт... Можливо, на це були причини, але логіки у цьому я не бачу.

Та й напроти райдержадміністрації є багато чеських будівель. Раніше такі ж будинки були і на місці самого «білого дому». Але у 70-х роках їх зруйнували, щоб збудувати теперішню будівлю для влади.

У контрактах фірми «Фрейвайльд і Богм», яка виграла тендер на розбудову міста, написано, що у Хусті мали збудувати ще й дім для медичної страхової служби та новий «Слов’янський дім» (тобто заклад культури з кінозалом, рестораном). Проте цьому зашкодила криза 30-х, а згодом — війна.

За 20 років правління Чехословаччина звела в Хусті ні мало ні багато — 800 будинків. Було збудовано окружний дім, окружну лікарню, гімназію, ювілейну чеську школу, крайовий суд та навіть казино для офіцерів...

Своїх громадян – чеських вчителів, лікарів, інженерів, що приїхали до Хуста, тодішня влада старалася забезпечити максимальним комфортом.

До речі, про комфорт. Пані Наталіє, як житель чеського містечка, як би ви охарактеризували свій будинок?

— Я живу в чеському кварталі й не можу сказати, що кімнати у моєму помешканні дуже просторі. Можливо, це пов’язано з тим, що після війни будиночки реорганізували під «комуналки» — поставили перегородки, поверхи поділили між мешканцями.

Сам будинок перейшов мені у спадок від бабусі — Марії Петрашко. Вона працювала разом з братами Шерегіями, а в театрі «Нова сцена» зіграла більше 20 ролей...

Бабуся розповідала, що після війни по всьому будинку валялися бинти, шматки закривавленої матерії, медичні препарати... Очевидно, що у чеському кварталі тримали поранених. Але поступово містечко почали заселяти приїжджі офіцери, вчителі, лікарі. Як мені відомо, зараз тут не залишилося жодного корінного чеха.

А містечко ніколи не відвідували його колишні перші мешканці?

— Ні, такого не було. Серед туристів, які приходять до кварталу, часто можна почути чеську мову, але навряд чи вони мають стосунок до тутешніх корінних поселенців... Можливо, справа в тому, що чехи, які тут жили, не встигли прив’язатися до цих домівок. Вони не будували ці будинки, а були просто квартирантами у них. Вони не покинули батьківщину, а навпаки — з початком війни повернулися додому.

А якісь загадкові легенди, пов’язані з кварталом, є?

— Ні, подібних легенд у нас ніколи не було. Одне, що можу сказати, будинок старий, і в ньому постійно чути якісь шуми – скрипи на сходах, на даху. Але це звичайні властивості всіх старих будинків.

Коментарі

Д1
для 123

Шановний! Наша Срібна Земля історично не має ніякого відношення до України.....читай історію, до перевала тут усе було мадярським і ця територія завжди була в межаш Королівства Венгрії.

1
123

Я розумію вас Олеже,герой для одної країни не може бути ним для другої.І все ж порийтеся в архівах.З повагою.

СО
Супруненко Олег

Пане 123. Якщо ви натякаєте, то якось дуже незрозуміло, на що саме. Чехословацький період був дуже продуктивним для Закарпаття - порівняйте здобутки держави Масаріка та Бенеша (1920-1939 рр) із 22-річним періодом української державності. Не знаю, чиї ви бачите тут інтереси, я особисто не раз писав тут про чехословацьку спадщину тому, що про неї варто пам"ятати. Якщо це натяк на претензії Чехії до України, то розслабтеся. Чехи вважають "проект Чехословаччина" закритим.

1
123

Дорогі закарпатці.Прочитайте в архівах про масаріка.Дуже дивно,що лише недавно почали про нього говорити.Цікаво,чиї ці інтереси?МАСАРІК,БЕНЕШ.(домашнє завдання).

Читайте також