В Солотвині поступово затоплюється шахта

20
0

У четвер, 18 серпня, під керівництвом в.о. голови обласної адміністрації Івана Бушка відбулося позачергове засідання обласної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій.

Першим обговорили питання щодо ситуації у селищі Солотвино. Нині у зоні лиха не спостерігається масштабних зсувів. Натомість проходить поступове затоплення 8-ї шахти. Щодо переселення мешканців з зони надзвичайної ситуації, то для переселенців вже зарезервовано ділянку в селі Нижня Апша, також розглядається питання про резервування території у селі Біла Церква. Вивчається питання щодо добудови 5-типоверхівки у селищі Солотвино. У селі Теребля розпочнеться будівництво житлового масиву, школи, дитячого садка і всієї необхідної інфраструктури. За словами начальника управління з питань надзвичайних ситуацій та у справах захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи Сергія Карпаченка, вже з понеділка проводитиметься виніс мереж водо- та електропостачання із прогнозованих зон карстових проваль. На ці роботи виділено 4,6 мільйона гривень.

Також учасники наради обговорили питання щодо небезпечних токсичних відходів, які зберігаються на території Закарпаття. Окрему групу становлять хімзасоби захисту рослин, яких в області налічується понад 250 тонн. На території краю ХЗЗР залишилися в Ужгороді та в 4-х районах - Тячівському, Виноградівському. Хустському та Мукачівському. Райдержадміністраціям та міськвиконкомам разом із підприємствами рекомендовано сприяти створенню спеціалізованих підприємств, які збиратимуть, оброблятимуть та утилізуватимуть відходи; здійснювати ліквідацію несанкціонованих звалищ відходів. Нагадаємо, що перед Закарпаттям стоїть завдання вже цього року повністю позбутися ХЗЗР.

Ще одне актуальне питання – ліквідація зсувів. Небезпека повторних каменепадів зберігається на ділянці автодороги Київ-Чоп, що біля села Кольчино. Для унеможливлення виникнення зсувів було заплановано провести вибухові роботи. Проте, за словами заступника начальниками Служби автомобільних доріг Володимира Твердохліба, небезпеку можна усунути альтеративними роботами. Вже проведено попередні обстеження території. Перший етап потребує близько трьохсот тисяч гривень. Повний комплекс робіт, що дасть змогу усунути будь-яку небезпеку, оцінюється в 3 мільйони гривень. Для вирішення питання з фінансуванням робіт Іван Бушко запропонував дорожникам звернутися з листом до голови обласної адміністрації Олександра Ледиди, а також вже наступного тижня поінформувати про ситуацію з ліквідації небезпеки каменепаду. 

Коментарі

Ще немає коментарів, будьте першим!

Читайте також