В Україні заборонили видавати кредити залежним від ігрового бізнесу

147

З 25 липня бюро кредитних історій (БКІ), які уклали договори про інформаційну взаємодію з КРАІЛ, можуть отримати доступ до Реєстру осіб, яким обмежено доступ до гральних закладів та/або участь в азартних іграх.

Своєю чергою БКІ передаватимуть безоплатно кредитодавцям дані щодо лудоманів та використання ними кредитних коштів для внесення ставок.

Це передбачено змінами до законодавства, які розробив Нацбанк, що запроваджують:

  • заборону видавати споживчий кредит особам, які включені до Реєстру та які використовували кредитні кошти для внесення ставок;
  • обов’язок кредитодавця до видачі споживчого кредиту перевірити наявність такої інформації в Реєстрі шляхом звернення до БКІ.

Інформація про осіб, яким обмежено доступ до гральних закладів та/або участь в азартних іграх, вноситься до Реєстру уповноваженим органом (КРАІЛ) за результатами розгляду відповідної заяви.

Таку заяву можуть подати члени сім’ї першого ступеня споріднення або законні представники людини.

Головна підстава — якщо особа використовує кредитні кошти для внесення ставок, а витрати на гру перевищують її особистий дохід, що ставить гравця або його сім’ю у скрутне матеріальне становище.

Внесення до Реєстру відбувається за результатами розгляду заяви щодо перевищення витрат на гру над особистими доходами гравця, що ставить гравця або його сім’ю у скрутне матеріальне становище, та здійснюється з використанням коштів, отриманих у позику, у тому числі на умовах фінансового кредиту.

Коментарі

Читайте також