В Ужгороді обговорювали працевлаштування людей з обмеженими можливостями

10
0

Обласною службою зайнятості проводиться активна політика з питань працевлаштування осіб з обмеженими фізичними можливостями. Для вирішення наболілих проблем осіб з інвалідністю ведеться співпраця центрів зайнятості з роботодавцями та соціальними пертнерами.

 

У п’ятницю 17 лютого 2012 року в приміщенні Ужгородського міського центру зайнятості відбулося засідання «круглого столу» з питань працевлаштування інвалідів. У обговоренні проблем взяли участь керівник Закарпатського регіонального центру соціально-трудової реабілітації та професійної орієнтації «Вибір» Василина Марко, директор Ужгородського міського центру зайнятості Сергій Олексіюк, заступник начальника відділу організації сприяння працевлаштуванню обласного центру зайнятості Світлана Русич, головний спеціаліст відділу організації профорієнтації обласного центру зайнятості Ірина Панкулич та представник Управління державної служби охорони при МВС - Тетяна Щербак.
 
Захід відкрив директор Ужгородського міського центру зайнятості Сергій Олексіюк. Він звернув увагу присутніх на зміни в законодавстві та особливості технології обслуговування громадян з інвалідністю спеціалістами служби зайнятості з метою прискорення їхнього працевлаштування. Також зазначив, що основною метою співпраці центру зайнятості та працедавців є пошук такої роботи, яка б максимально могла дати можливість людині з інвалідністю проявити себе в якості ефективного кваліфікованого працівника. І на даному етапі дуже багато залежить від самого шукача роботи з інвалідністю, який повинен не тільки пасивно очікувати, коли центр зайнятості підшукає для нього роботу, але й сам брати активну та наполегливу участь у пошуку роботи. Для таких цілей служба зайнятості організовує ярмарки та міні-ярмарки вакансій, на яких можна зустрітись з потенційними працедавцями та дізнатись про умови праці з «перших вуст», стажування на робочому місці, оплачувані громадські роботи, навчання на замовлення роботодавця тощо. На семінарах з техніки пошуку роботи кваліфіковані поради спеціалістів допоможуть опанувати ситуацією з втрати роботи та  знайти шляхи пошуку потенційних роботодавців.
 
Світлана Русич, заступник начальника відділу організації сприяння працевлаштуванню Закарпатського обласного центру зайнятості,  ознайомила присутніх з Порядком реєстрації в службі зайнятості осіб з інвалідністю. Звернула увагу на те, що з 01.01.2007 р. громадяни з інвалідністю, визнані у встановленому порядку безробітними, які протягом 12 місяців, що передували початку безробіття, працювали на умовах повного або неповного робочого тижня не менше 26 календарних тижнів, набули права на матеріальне забезпечення (допомогу на випадок безробіття) з урахуванням страхового стажу та середньої заробітної плати (доходу). Інваліди, які не мають необхідного для призначення матеріальної допомоги страхового стажу, також визнаються безробітними, але матеріальну допомогу з безробіття не отримують.
Законодавче закріплення визнання інвалідів безробітними сприяло значному розширенню переліку соціальних послуг, які надаються їм державною службою зайнятості. Люди з інвалідністю набули можливості нарівні з іншими категоріями громадян, які звертаються до державної служби зайнятості за сприянням у працевлаштуванні, отримувати соціальні послуги щодо:
·         консультацій з питань працевлаштування, умов та оплати праці;
·         інформування про наявність на ринку праці вільних робочих місць (вакантних посад);
·         професійної орієнтації;
·         пошуку підходящої роботи та сприяння працевлаштуванню, у тому числі шляхом надання дотацій роботодавцям;
·         професійної підготовки (перепідготовки, підвищення кваліфікації);
·         залучення до участі в оплачуваних громадських роботах.
 
Завдяки вжиттю заходів із розширення переліку соціальних послуг, що надаються інвалідам державною службою зайнятості, кількість звернень інвалідів до неї суттєво зросла. Так, до служби зайнятості Закарпаття у 2011 році звернулись понад 690 громадян з інвалідністю, що майже вдвічі більше у порівнянні з 2007 роком. У пошуках роботи за сприянням у працевлаштуванні в центри зайнятості Закарпатської області у минулому році звернулись 571 громадянин з інвалідністю, 421 з них отримували допомогу по безробіттю. Ще 125 громадян з інвалідністю звертались за консультаціями фахівців щодо: роз'яснення трудового законодавства та законодавства про зайнятість населення, проходження профдіагностичного обстеження тощо. Щороку майже 200 шукачів роботи з інвалідністю, або кожний третій, працевлаштовується за сприянням служби зайнятості.
 
Для людей з інвалідністю вибір професії ускладнюється тим, що професія повинна не тільки максимально відповідати їх здібностям та нахилам, користуватися попитом на ринку праці, але й має бути доступною їм, перш за все, за станом їх здоров'я, тобто не мати протипоказань до роботи за нею. Тому одним із напрямків допомоги у виборі професії (фаху) виступає професійна орієнтація.
Державною службою зайнятості інвалідам надається повний комплекс профорієнтаційних послуг, а саме: індивідуальні та групові послуги із професійного інформування, професійного консультування (в т.ч. із використанням профдіагностичного обстеження особи та елементів професійної адаптації) і професійного відбору.
 
Державною службою зайнятості постійно розроблюються інноваційні технології, у т.ч. з надання послуг із профорієнтації. Так, починаючи з II півріччя 2008 р., розроблено та проводиться впровадження, інноваційного проекту "Профорієнтаційний термінал".
Важливим напрямом забезпечення працевлаштування інвалідів, зареєстрованих у державній службі зайнятості, та підвищення їх конкурентоспроможності на ринку праці є професійна підготовка (перепідготовка, підвищення кваліфікації).
Професійна підготовка за робітничими професіями, підвищення кваліфікації та перепідготовка інвалідів, які мають право на допомогу на випадок безробіття, здійснюється державною службою зайнятості за рахунок коштів Фонду загальнообов'язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття.
Професійне навчання інвалідів, які не мають права на допомогу на випадок безробіття, здійснюється державною службою зайнятості за рахунок коштів Фонду соціального захисту інвалідів.
 
Протягом 2011 року за направленням служби зайнятості області проходили професійне навчання 66 осіб з інвалідністю за професіями (спеціальностями) «бухгалтерський облік за національними стандартами із застосуванням комп’ютерної техніки», «вивчення питань з безпеки праці», "оператор комп’ютерного набору", "оператор котельні", «опалювач; правила безпеки при обслуговуванні пічного обладнання», «підприємець-початківець», «основи органзіації бізнесу та вивчення питань з безпеки праці», «продавець продовольчих товарів», «перукар», направлено на стажування на робочому місці за спеціальностями «секретар», «слюсар-сантехнік», «швачка», «кухар», «товарознавець», «фармацевт», «охоронник», «сторож», «бухгалтер», «слюсар-механік електромеханічних приладів і систем», «економіст», «обліковець». Усі закінчили навчання, з них працевлаштовано 59 осіб (рівень працевлаштування інвалідів після навчання склав 89,4 %).  Також у 2011 році працевлаштовані 2 особи з інвалідністю, які проходили навчання за направленням служби зайнятості у 2010 році.  Для порівняння: у 2007 році за направленням Закарпатської обласної служби зайнятості навчались 7 громадян з інвалідністю.
 
   Реалізація завдань зі сприяня працевлаштуванню потребує участі недержавних організацій, яким може бути делеговано функції надання окремих видів соціальних послуг щодо трудової та соціальної реабілітації, організації підготовки на «транзитних» робочих місцях, контролю за збереженням робочого місця, здійснення супроводу на робочому місці особи з інвалідністю тощо.
 
Ірина Панкулич, головний спеціаліст відділу організації профорієнтації Закарпатського ОЦЗ, ознайомила присутніх з можливістю профнавчання у навчальних закладах Державної служби зайнятості, провела їх відеопрезентацію, яка зацікавила присутніх та відповіла на численні запитання учасників «круглого столу». Звернула увагу на важливість попередньої профінформаційної консультації для випускників шкіл з метою вибору майбутньої професії, на необхідність врахування показань та протипоказань до певного виду діяльності за висновками МСЕК.
 
  Василина Марко, керівник Закарпатського регіонального центру соціально-трудової реабілітації та професійної орієнтації «Вибір», звернула увагу присутніх на найактуальнішу проблему сьогодення - необхідність руйнування стереотипів щодо можливостей людей з інвалідністю. Тільки визначення шляхів налагодження плідної співпраці громадських організацій інвалідів з державними органами виконавчої влади та місцевого самоврядування дадуть позитивні результати у вирішенні питаннь соціальної та професійної реабілітації, залучення людей з інвалідністю до активного життя у суспільстві.
 
         Представник роботодавця Тетяна Щербак мала змогу безпосередньо поспілкуватися з людьми з інвалідністю, які шукають роботу. В результаті співбесіди один шукач роботи з обмеженими фізичними можливостями був працевлаштований.

Коментарі

Ще немає коментарів, будьте першим!

Читайте також