В Ужгороді обговорили розвиток та охорону Карпат

11
0

У вівторок, 31 січня, під головуванням заступника голови Закарпатської ОДА Володимира Приходька відбулося засідання Координаційної ради з виконання положень Карпатської конвенції. Участь у ньому взяли представники Державного управління охорони навколишнього природного середовища у Закарпатській області, заповідних зон краю, профільних управлінь ОДА.

 

На порядку денному – хід виконання Програми перспективного розвитку природно-заповідної справи та екологічної мережі в Закарпатській області на 2006 – 2020 роки. Як розповів начальник відділу раціонального природокористування управління охорони навколишнього природного середовища Анатолій Поляновський, минулоріч на розвиток природно-заповідної справи та екомережі спрямовано 745,1 тисяч гривень. Створено регіональний ландшафтний парк «Синяк» (4631,2 га), 2 заказники місцевого значення на Свалявщині та Мукачівщині та одну ботанічну пам’ятку в Ужгороді. Також у 2011 році розширили свої території Карпатський біосферний заповідник, Національний природний парк «Синевир» та ландшафтні заказники місцевого значення в Ужгородському та Тячівському районах. Розроблено наукове обґрунтування для створення заказника «Ботанічний парк льодовикового періоду» загальної площею 892,55 га. Нині цей проект – на розгляді в Тячівській РДА.

Загалом минулоріч відсоток заповідних територій в області зріс на 0,7% і наразі становить 13,7%. За цим показником Закарпаття посідає 5 місце в Україні.

На реалізацію Закону України «Про ратифікацію Рамкової конвенції про охорону та сталий розвиток Карпат» на території краю у 2011 році проводився моніторинг об’єктів довкілля. Під час спостережень, зокрема, було створено програмні засоби обласної геоінформаційної системи екологічного моніторингу та комплексного аналізу поверхневих вод. Також, відповідно до Карпатської конвенції, ведеться спостереження та створюються необхідні умови для збереження популяції тварин. У цьому контексті, варто відзначити, що упродовж останніх 5 років у Карпатах зросла кількість бурих ведмедів. Ще у 2007 році їх налічувалося 118 особин. Нині - 159.

Завершено перший етап будівництва реабілітаційного вольєру для бурих ведмедів у НПП «Синевир». Наразі там перебуває троє клишоногих. 

Коментарі

Ще немає коментарів, будьте першим!

Читайте також