В Ужгороді розкажуть про грудне вигодовування

10
0

У четвер, 3 листопада, о 10.00 в прес-центрі управління охорони здоров’я Закарпатської ОДА (Ужгород, пл. Театральна, 6) відбудеться прес-конференція присвячена Всесвітньому тижню грудного вигодовування, який проходить під гаслом «Розкажіть мені про грудне вигодовування».

 

Участь у прес-конференції візьмуть: 
 
КОЧУБАЙЛО Світлана Петрівна – головний лікар обласного Центру здоров я, 
 
ВОЛОШИНА Ул'яна Володимирівна – лікар-неонатолог Ужгородського міського перинатального центру, 
 
ШАМУДОВСЬКІ Анжела Михайлівна – старша акушерка 2-го пологового відділення Ужгородського міського перинатального центру   
  
Довідково: 
 
Найкращий спосіб вигодовування дітей - це початок грудного вигодовування протягом першої півгодини життя, виключно грудне вигодовування до шести місяців та продовження грудного вигодовування до двох років та більше. Грудне вигодовування має позитивні коротко- та довготривалі наслідки для здоров'я дітей та матерів. Зокрема, воно сприяє зниженню дитячої смертності та покращенню здоров'я матерів.  
 
З 2004 року в закладах системи охорони здоров'я матері і дитини України широко впроваджується Розширена Ініціатива ВООЗ/ЮНІСЕФ "Лікарня, доброзичлива до дитини" (РІЛДД), яка передбачає, окрім питань підтримки грудного вигодовування, впровадження сучасних перинатальних технологій в родопомічних закладах. 
 
На сьогодні статус "Лікарня, доброзичлива до дитини" присвоєно 373 закладам охорони здоров'я України. Відсутні регіони України, де б не було жодного такого закладу.  Питома вага дітей, які народились в родопомічних закладах сертифікованих на відповідність статусу "Лікарня, доброзичлива до дитини" значно збільшилась і становить 62%. Питома вага партнерських пологів збільшилась до 66,6 % (2006р. - 26,8%), що привело до зменшення використання медикаментозного знеболення.  Спільне перебування матері та дитини було забезпечено в 95 - 97% випадках. В сертифікованих родопомічних закладах в 2010 році та 9 місяців 2011 року відмічались лише поодинокі випадки захворюваності новонароджених на шлунково-кишкові та інфекційні захворювання. 
 
В усіх сертифікованих родопомічних закладах створені пологові зали, орієнтовані на проведення партнерських пологів. Збільшився рівень виключно грудного вигодовування до 6 місяців - 53,2%,  (2006р. - 23.7%). Зменшилась кількість дітей, які з 3-х місяців знаходились на штучному вигодовуванні до 32%, (2006р. - 34,1%). Рівень дітей, які отримували грудне молоко у віці 12 місяців і більше - 21,4% (2006р. - 10,5%).  Зменшилась кількість новонароджених, які потребували реанімаційних заходів з 15% - 2006р., 5.6% - 2010р, 3% - 9 місяців 2011 р. 

Коментарі

Ще немає коментарів, будьте першим!

Читайте також