В Ужгороді розповіли про розкол в Українській греко-католицькій церкві

7
11

Днями в Ужгороді було офіційно створено обласну громадську організацію – Закарпатську греко-католицьку спілку ім. Івана Маргітича. Основною метою утворення керівники Спілки називають сприяння об’єднанню української греко-католицької громадськості.

«Всі знають про розкол в Православній церкві, де є аж 3 конфесії. Проте мало хто відав про те, що практично і Греко-Католицька церква розколота, бо є Українська греко-католицька церква (УГКЦ), і окремо існує Мукачівська греко-католицька єпархія, котра не підпорядкована Українській греко-католицькій церкві», – розповів сьогодні журналістам у прес-центрі "Закарпаття" голова управління Спілки, кандидат історичних наук Володимир Піпаш. Саме через це, запевняє науковець, найбільша греко-католицька церква світу, що налічує більше 5,5 млн. вірників, не має патріархату.

Ідея об’єднання українських греко-католиків не нова. Такі спроби робились і єпископом Андрієм Бачинським, і Австрійським двором у другій половині 19 ст., і після отримання  Україною незалежності.  Зараз її активно пропагуватимуть і організатори новоствореного об’єднання.

Доктор філологічних наук Любомир Белей підкреслив, що  об’єднання греко-католиків України є справою церковників і рецептів цієї справи Спілка давати не наважиться. «З нашого боку нашою метою є активізувати цю ситуацію, – зазначив він. – Слід враховувати, що Мукачівська греко-католицька єпархія має багато набутків, що корисні для загальної Української церкви. Але про проблему об’єднання церкви мають говорити фахівці, а не гінекологи чи люди з доброю горлянкою, які, на жаль,і вирішують політику».

Співголова спілки о. Василь Данилаш  додав: «Ми хочемо робити просвітянську працю і, можливо, якимось чином дати поштовх нашій ієрархії. Чому Московський патріархат, будуючи тут «Русский мир», може бути в єдності із далекою Росією, а ми не можемо досягти цього в Україні. В єдності ж і є наша сила».

Коментарі

С
Сергій

продовження 3 І це аж ніяк не свідчить про розкол. Наприклад, у Лівані є три такі східні католицькі Церкви із своїми церк.традиціями, літургічними обрядами та певним способом практикування християнського життя (Сирійська, Маронітська і частково Вірменська). Індія знаходиться також у схожій ситуації, йде мова про Сиро-Маланкарську і Сиро-Малабарську Церкви, які існують на цій території. Дозволю собі повторитись: Всі католицькі церкви східного обряду перебувають у юрисдикції Папи Римського через Конгрегацію для східних церков. І це аж ніяк не свідчить про розкол між ними. А ось хто є причетним до такого форсування подій і головне зайвого акцентування на фальшивих висновках, ось це питання, на мою думку, вартує більшого висвітлення, аніж ті мильні бульбашки, якими ви так вправно намагались наповнити ваш "продукт".

С
Сергій

продовження 2 Згідно з Кодексом канонів Східних церков, Церкви східного обряду можуть мати статус: * Патріархату (Халдейська, Вірменська, Коптська, Сирійська, Маронітська та Мелькітська Церкви); * Верховного архієпископства (Сіро-Малабарська, Сиро-Маланкарська, Румунська, Українська церкви). * Архиєпархії (Ефіопська, Русинська, Словацька) * Єпархії (Угорська, Італо-албанська та ін) * Апостольського екзархату (Російська, Грецька та ін)

С
Сергій

Продовження Всі католицькі церкви східного обряду перебувають у юрисдикції Папи Римського через Конгрегацію для східних церков — одне з відділень Римської курії. Католицькі церкви східного обряду перебувають у повному віросповідному та літургійному спілкуванні зі Святим Престолом. Вони користуються власним канонічним правом, відмінним від прийнятого для Латинської церкви, у зв'язку із чим, на їх адресу часто застосовується термін «Церкви свого права» (suі іurіus). 18 жовтня 1990 року році Апостольський Престол обнародував Кодекс канонів Східних церков, що містить норми канонічного права, загальні для всіх католицьких церков східних обрядів. Цей кодекс набув чинності закону 1 жовтня 1991 року.

С
Сергій

Слава Ісусу Христу! Шановна редактор порталу "Мукачево.net" п.Аліса Квич, напевно не вартує прислухатися в Ужгороді до т.з. розповідей про розкол в Українській греко-католицькій церкві попередньо навіть не усвідомлюючи собі що, власне таке "ГРЕКО-КАТОЛИЦЬКІ ЦЕРКВИ". Адже якщо ваша журналістська некомпетентність у цьому питанні вас анітрохи не турбує, стає тільки шкода ваших читачів. Коротенька інформація, напевно, більше для останніх: Існують 22 католицькі церкви східного обряду, з яких 14 дотримуються візантійського обряду, до речі вони і називаються греко-католицькими Церквами.

С
Сергій

Слава Ісусу Христу! Шановна редактор порталу "Мукачево.net" п.Аліса Квич, напевно не вартує прислухатися в Ужгороді до т.з. розповідей про розкол в Українській греко-католицькій церкві попередньо навіть не усвідомлюючи собі що, власне таке "ГРЕКО-КАТОЛИЦЬКІ ЦЕРКВИ". Адже якщо ваша журналістська некомпетентність у цьому питанні вас анітрохи не турбує, стає тільки шкода ваших читачів. Коротенька інформація, напевно, більше для останніх: Існують 22 католицькі церкви східного обряду, з яких 14 дотримуються візантійського обряду, до речі вони і називаються греко-католицькими Церквами.

0S
007 sekret

Той комсомолець, Володько Піпаш, хороша паскуда. Нацюк всюди свого носу сує. Хай тільки ті смолаві "науковці" Піпаш та Берей від Мукачівської греко-католицької єпархії відстануть.

Ч
Читач

А яка думка щодо цього розколу шановного єпископа Мілана Шашіка?

К
Катя

Журналіст зобов/язаний вказувати прес-центр? Щось ви плутаєте. Варто вказати, але не обов/язково і це не суперечить етиці.

В
Володимир

Підтримую коментар п.Феді.Адже Мукачівька греко-католицька Епархіі створена іще при рівноапостольних Кирилі та Мефодіі в 863 році коли іще Киіівська Русь не Христилась.А взагалі панове читайте історію.Наша Церква була раніше ніж всі інші!!!

З
Зо

Колеги, з точки зору журналістської етики було би тактовно згадати, що прес-конференція відбулася в прес-центрі "Закарпаття". Ми створюємо для вас інформаційний привід, тож поважайте, будь ласка, і нашу працю

Ф
Федя

Головам і співголова спілки адресується: Люди добрі, та розкола ніякого не було і не є.Вчіть історію і не робіть собі політику та велике імя в церкві. Згадайте слова Христа:"Хто хоче бути першим, нехай буде вам слугою..."

Читайте також