В Ужгороді змагалися розмальовувачі стін

10
0

У позаминулі вихідні прямісінько перед Ужгородською міськрадою зібралися представники молодіжних субкультур.

Але не на мітинг чи щось таке – протягом 5 годин перед ужгородцями витанцьовували брейкдансери, бейміксери виробляли карколомні трюки на велосипедах, паркурники демонстрували чудеса еквілібристики, а графітники вправлялися в майстерності володіння балончиками з фарбами. Неформальна молодь брала участь у шоу молодіжних субкультур «UPSтену».

Крім того, під час заходу пройшов турнір із стритболу (вуличного баскетболу).
Та найголовнішим стало змагання серед представників вуличного мистецтва графіті, яке відбувалося в рамках все­українського конкурсу. Такі самі змагання пройшли у 18 регіонах України. В Ужгороді за перемогу боролися 5 команд (по двоє учасників у кожній). До речі, під час конкурсу не постраждала жодна стіна чи огорожа – хлопці обме­жилися листами гіпсокартону, на яких намагалися відобразити своє бачення успішного Ужгорода. Тож, якщо хтось досі сприймав графіті як несерйозну розвагу вуличних хуліганів, то в суботу мав нагоду переконатися – це непроста робота й справжнє мистецтво. До слова, працю графітників оці­нював один із найвідоміших сучасних крайових художників, голова Закарпатської організації Національної спілки художників України Борис Кузьма, який очолював журі.

Та все ж, визначаючи переможців, експерти радилися з усі­­ма присутніми: роботи аплодисментами оцінювала публіка. Глядачі й журі виявили виняткову одностайність: найкращим визнали твір Віталія Головця та Ростислава Бурдюха. Друге місце посіли мукачівці Степан Ач та Мілан Сабов, а замкнули трійку переможців Юліан Іван та Євгеній Уланов.

2 липня Віталій Головець та Ростислав Бурдюх виборюватимуть вікторію у фіналі конкурсу в Києві. На нього запрошують регіональні команди-переможниці, які змагатимуться за суперприз: можливість розмалювати стіну однієї з будівель у центрі Києва. Також хлопці зможуть поспілкуватися з професійними графітниками, які там же проводитимуть майстер-класи. Віталій Головець розповів, що радо поїде до столиці, адже там зможе познайомитися з художниками з усіх куточків України. Хлопець також відзначив, що завдяки конкурсу вдалося показати громадськості, що графітники – не вандали, які вночі розписують стіни, а люди, які справді вміють зробити щось гарне.

Борис Кузьма, своєю чергою, зауважив: «Графіті – доволі популярний вид мистецтва, особливо серед молоді, але перебу­ває в напівлегальному становищі. Такі заходи виводять субкультуру на новий щабель. До того ж рівень робіт, представлених сьогодні, доводить: нашому місту є що показати». Також знаний художник додав, що було б непогано, якби в майбутньому такі акції закінчувалися... відмиванням малюнків зі стін міських будинків!

Коментарі

Ще немає коментарів, будьте першим!

Читайте також