В Ужгороді живе 17-річна дівчина з 22 пальцями

61
2

Відкритого взуття 17-літня Марина з Ужгорода не вдягала дуже давно.

У дівчини рідкісна вроджена патологія – полідактилія. «На обох стопах у мене по шість пальців, – розповідає вона. – Це не заважає ходити, втім через зайві фаланги я трохи комплексую. Про це знають лише мої рідні і найближчі друзі. Батьки не дозволили зробити операції, та й тепер вони проти. Але я однаково позбудуся цих пальців. Хочу бути як усі. Мрію колись взути босоніжки…»

Марина каже, найважче влітку, коли в спеку доводиться носити тільки закриті черевики, кеди чи балетки. «Вибір взуття для мене – катастрофа, бо доводиться шукати його на широку ногу. Звісно, я розумію, що, як порівняти з іншими патологіями, мені ще пощастило.  Цілі руки й ноги, я абсолютно здорова. Але через ці шість пальців почуваюся неповноцінною.

Читала в Інтернеті, що такий дефект був у Мерилін Монро. Також зайві фаланги мають акторка Холлі Беррі, телеведуча Опра Уїнфрі… Не знаю, як їх, а мене в дитинстві дуже дражнили. Діти сміялися з мене й не хотіли дружити. Звали мене мутантом... Я багато плакала. Не розуміла, чому так: нічим від них не відрізняюся, просто в мене на два пальчики більше. Тепер уже звикла, ставлюся до того трохи простіше. Але ніколи не взуваю сандалі чи в’єтнамки на чужих людях. Не люблю літо, не їжджу на море, не ходжу до басейну…»

Вільгельм Овваді, дитячий ортопед-травматолог Ужгородської міської лікарні, каже: Марині можна і треба допомогти. «Полідактилія – це патологія кінцівок. Замість п’яти пальців на кисті – шість і більше. Зазвичай зайве ампутують після народження дитини, коли їй виповниться рік. Такі операції роблять під загальним наркозом у нас – у відділенні дитячої хірургії. Її тривалість – до однієї години. Звісно, напередодні дитина проходить повне медичне обстеження, їй обов’язково роблять рентген. Виписують уже через тиждень».

Цьогоріч лікар уже прооперував п’ятьох дітей до 17 років з полідактилією. У кожного ампутував зайві пальчики на ніжках.  Каже, у своїй медичній практиці йому досить часто доводиться мати справу з такими дефектами. «Шестипалість – поширене явище, зокрема і в Ужгороді, –  зауважив медик. –   Здебільшого причиною появи цієї патології є спадковість. І чим раніше зайві пальці ампутують, тим краще для дитини. У випадку з Мариною буде трохи складніше, адже шості пальці вже роками деформуються через взуття і фізичні навантаження».

До теми

В Ужгородському міському пологовому будинку «Замку» розповіли: цьогоріч тут прийняли майже 3 тисячі пологів. З-поміж них у 15 жінок лікарі виявили вади розвитку плода. Здебільшого це клишоногість, патологія легенів, єдина артерія пуповини, заяча губа. У п’ятьох вагітних були патології, несумісні з життям малюка.

  Вроджені вади розвитку, розповів Руслан Федько, в. о. головного лікаря Ужгородського міського пологового будинку, є не тільки наслідками генетичних мутацій, коли з покоління в покоління передається дефектний ген. Найчастіше вроджені патології таки пов’язані з хромосомними аномаліями.

«Ще одна причина вроджених вад – це результат дії на організм вагітної шкідливих факторів у період, коли в ембріона утворюються органи, – каже лікар. – Негативно вплинути на органогенез у малюка можуть різноманітні хімічні агенти. Знаю випадок, коли медсестра з району, яка все життя працювала з дезінфекційними засобами, прийшла до нас із множинними вадами розвитку плода. Їй довелося перервати вагітність. На Закарпатті ж є немало підприємств, де жінки працюють з «хімією».

  Аби вчасно виявити всілякі аномалії, в Ужгородському пологовому будинку працює програма раннього виявлення патологій плоду. «У 11–13 тижнів вагітна повинна обов’язково пройти УЗД. На 19–21 тижні в дитини обстежують серце. Це так звані перинатальні скринінги, які показують, чи ризикує малюк народитися з вадами розвитку. Ось чому так важливо не нехтувати УЗД й у відповідний період пройти ці обстеження, пише газета "Старий замок".

Цьогоріч в Ужгороді на облік до жіночих консультацій стало вже 1279 вагітних. Їм провели 3 тисячі УЗД. Відтак кожну жінку не менше як двічі обстежили».

Коментарі

М
Мукачівка

НУ ТО Й ЩО, ЩО ПО 6-ТЬ ПАЛЬЦІВ? ЯК НА МЕНЕ - НЕМАЄ ЧЕРЕЗ ЩО ХВИЛЮВАТИСЯ. ЯКЩО ВАМ КОМФОРТНО, НІЧОГО НЕ ЗАВАЖАЄ, ТО ДЛЯ ЧОГО РОБИТИ ОПЕРАЦІЮ?

O
OBS

Чули, що в опіковому відділенні працює відомий український мікрохірург, спеціаліст в області лікування кінцівок - думаю він якнайкраще зможе надати допомогу.

Читайте також