В Ужгороді живуть нащадки царського роду Романових

113
3

вже більше 60 років

Царський рід Романових, незважаючи на часову відстань, досі цікавить багатьох із нас. Та мало хто, навіть із корінних ужгородців, знає, що в місті над Ужем живе одна із нащадків дворянського роду Романових. Тетяна Данилівна не лише Велика княгиня, голова правління Закарпатських дворянських зборів, а ще й поетеса, композитор та художниця.



Із Тетяною Романовою зустрічаємося в старому центрі Ужгорода. Вона приносить із собою старовинну родову книгу 1788 року, яка була писана з благословіння Катерини II, і є підтвердженням того, що жінка належить до знатного роду.



`В Ужгороді я живу з народження, - починає свою розповідь. - Тут закінчила школу №4, художнє училище. Пізніше - Ленінградську Академію мистецтв. В Ужгороді я вийшла заміж та народила двох дітей. Причому, і донька, і син носять дворянське прізвище - Романови`.



Тетяна Данилівна розповідає, що коріння її роду походить від російського царя Олександра II. Той мав синів Миколу, Олександра, Володимира, Сергія, Павла та Олексія. Останній народився у 1850 році і був предком ужгородських Романових.



`Олексій Олександрович доводився мені прадідом. Він одружився з на 21 рік молодшою від себе Вірою Михайлівною. Хоча сім`я Романових виступала проти одруження Олексія і Віри, та закохані всупереч усім поїхали у містечко Сичовку і обвінчалися в одній із тамтешніх церков. Потім у них народилися три сини. Та тільки Іванові Олексійовичу- моєму дідові -пощастило залишитися живим. Двох його братів розстріляли ще дітьми, - розповідає Тетяна Романова. - Згодом дід одружився із князівною Марією Василівною Погодіною і народили двох синів та доньку. Проте, на жаль, щось м істичне було в роді Романових - всім їм ніби судилося померти від кулі.Так, трохи згодом, у 1942 році, діда Івана, як і його родичів, поставили над урвищем і розстріляли, а маєток, де жила його сім`я під Москвою - забрали`.



Після смерті батька його доньку Антоніну Іванівну запроторили до німецького концтабору. Та німці, дізнавшися, що вона походить зі знатного царського роду, потайки передали 20-літню дівчину в сім`ю німецького священника, де вона й прожила деякий час.



`Та невдовзі до Німеччини підступили радянські війська. Перше питання, яке постало перед мамою після звільнення - куди йти далі? І відповідь на нього знайшлася швидко: їй хотілося передусім повернутися в Росію, до рідної матері`.



Але доля вирішила по-своєму: у липні 1946 року брат матері, князь Погодін, який ще у 20-х роках переїхав на Закарпаття, яке відносилося тоді до Австро-Угорщини, дізнався, що його племінниця знаходиться в Німеччині. Він одразу висилає їй виклик-запрошення і таким чином вже через місяць Антоніна Іванівна приїжджає в Україну. В Ужгороді вона влаштовується на роботу - на посаду заввідділу скарг міського поштамту. Через якийсь час виходить заміж за ужгородця Данила і від цього шлюбу народжується донька Тетяна.



`Коли мені виповнилося дванадцять, удвох із мамою ми поїхали до Росії, провідати бабцю Марію. Вона після смерті чоловіка оселилася недалеко від нашого колишнього маєтку-Якось одного дня бабця обійняла мене, пригорнула до себе і мовила: `Дорога моя онучко, якби ти тільки знала,якого ти роду!`. Але я не розуміла тоді ще цього, хоча тон, яким було промовлено оте речення, запам`ятала на все життя. Пізніше почала звертати увагу на манери та поведінку членів нашої сім`ї. Помічала, що в родині є звичка збиратися разом і виконувати романси, а мамині брати, наприклад, незважаючи на поважний вік, роблять манікюр. Це насторожувало і дивувало. Коли повернулася в Ужгород і подорослішала - почала усе розуміти`.



Зі свого дитинства Тетяна Романова пригадує, як мама любила читати. Часом вона могла віддати за хорошу книгу останні свої гроші. Згодом художниця намалювала навіть портрет мами з розгорнутою книгою, символізуючи цим її любов до читання.Антоніна Іванівна, вихована як донька славного роду за всіма князівськими канонами, попри суворі радянські часи, дбала, щоб і її донька виросла освіченою людиною. Тому з юних літ віддала Тетяну на заняття з балету, музики, образотворчого мистецтва.



`Пригадую, якось мама прийшла увечері додому і каже: `Таню, у нас є кілька рублів, тож вирішуй: чи йдемо на фільм `Журналіст`, чи купуємо книгу про дворян `В лісах`. Ятоді не задумуючись мовила, що краще б піти в кіно. Та досі шкодую про цей вчинок. Адже фільм мені страшенно не сподобався, а купити книгу вже не було за що. Я багато років потому шукала цю книгу, але так і не змогла знайти її`.



У 1970 році Тетяна Данилівна виходить заміж за ужгородця російського походження Володимира Прогораєва.


`Уперше побачила Володю у шкільному театрі старшокласників, - пригадує. - Запозичивши від батька акторські здібності, оскільки той був професійним актором, син із однокласниками розігрували різні сценки, спектаклі, п`єси. Я завжди милувалася ним, спостерігаючи за аматорською грою артиста-початківця. Та йшли роки і я вже навіть забула про цього юнака зі шкільного театру... Володя відслужив службу в армії і повернувся додому, в Ужгород. Та якось одного разу його товариш Марк запросив мене до себе в гості. Щойно розчинилися двері, і я побачила сидячого на дивані Володимира. Пізніше він зізнався, що як тільки вперше побачив мене, вирішив: `Вона стане моєю дружиною`. Цього ж дня - 31 травня 1970 року - ми вирішили, що одружимося, а вже 31 грудня гуляли весілля. Шкода було тільки Марка, який ще довго страждав від нашого з ним розлучення, і не раз довго, чекаючи чогось, стояв під дверима моєї квартири`.



Через рік у Тетяни Данилівни народився син Олександр, пізніше - донька Юлія. Сама ж Романова почала професійно займатися мистецтвом, музикою, літературою. Тепер у її колекції - ікони, живопис, зібрання романсіву виконанні самоїжавторки, поезія. Час од часу Тетяна Данилівна буває у німецькому місті Дармштадт, де знаходиться церква, в якій зберігаються реліквії Романівського роду, у Парижі. Та більшість часу творить вдома, у стінах рідної домівки.



На фото: Тетяна Романова із царського роду Романових.


Коментарі

Ч
читач

Сайт зробив посилання на перше джерело - на газету. І це правильно. Так що так Романов!

Р
Романов

ДО РЕЧІ. Згаданий вище інтернет ресурс — zakarpattya.net.ua — посилання на ваш сайт, якщо бере звідси матеріали, робить завжди...

Р
Романов

Привіт, адміни! Ви сьогодні щось дуже часто берете інфо з сайту zakarpattya.net.ua — при цьому БЕЗ ЖОДНИХ ПОСИЛАНЬ. Щодо цього матеріалу із `Закарпатської правди`, то він був першим розміщений саме на цьому сайтіі (http://zakarpattya.net.ua/ua_news_42787.html) ще о 15.04. Це вже потім звідти взяли його Ви, але зробити посилання `забули`...

Читайте також